Home Services Media Shop Blog Fotoalbum FAQ Over.. Contact Inloggen Registreren Winkelmandje: 0 Item(s) (€ 0,00)

Over Richard Sikkes

Hallo, Laat ik mezelf eerst even netjes voorstellen. Mijn naam is Richard Sikkes, ben 51 jaar, ben woonachtig in Sneek (Zuidwest Friesland) en heb een dubbele beperking, ofwel zeer slechtziend en slechthorend. Tijdens mijn revalidatie bij Visio Het Loo Erf in Apeldoorn, ben ik op het idee gekomen om een website te gaan maken om meer aandacht en vooral begrip in de samenleving te krijgen voor mensen met een visuele en/of auditive beperking. Er is anno 2020 nog steeds veel te weinig aandacht en begrip voor de dagelijkse dingen die voor anderen de normaalse zaak van de wereld zijn, maar voor ons een hele lastige klus is. Op deze pagina vertel ik meer over mezelf, wil je meer weten over de website en hoe deze tot stand is gekomen, lees dan deze pagina eens door.

Oogaandoening:

Met mijn linkeroog zie ik vrijwel helemaal niets meer, alleen nog wat licht en donker. Met mijn rechteroog kijk ik zo'n beetje in een kokertje en is het zicht zeer beperkt. Deze koker ervaar ik zelf niet als zodanig, dat komt omdat mijn oog continue aan het scannen en scherpstellen is, zogenaamde wiebelogen, en dat kost best wel veel energie. Maar omdat ik die wiebelogen al mijn hele leven heb, weet ik wigenlijk ook niet beter en kan ik me ook helemaal niet voorstellen, hoe het is om wel volledig goed te zien en te horen.

Ik ben geboren met albinisme en ben altijd al slechtziend geweest en kan ook slecht tegen fel zonlicht. Ik moet ook uitkijken als ik in de zon loop of zit, ik verbrand best wel snel. Buiten zie je me meestal met een donkere zonnebril op in combinatie met een pet met klep om het licht van boven af te schermen. Vooral s'avonds heb ik dan minder last van de straatlantaarns en kan ik iets beter vooruit kijken met de restvisus die ik nog heb. De laagstaande zon en eventueel hinderlijk licht van tegenliggers, kan ik grotendeels afwenden met de klep van mijn pet.

Op latere leeftijd kreeg ik er ook nog eens gloucoom bij, waardoor mijn linkeroog dus vrijwel geheel is weggevallen. De druk in het oog is te lang veel te hoog geweest en daardoor is de oogzenuw onherstelbaar beschadigd. Je merkt er helemaal niks van dat je oogdruk te hoog is, wel merk je dat je steeds slechter gaat zien en omdat ik niet graag bij een oogarts kom, bleef het lang onopgemerkt. Totdat ik toch maar eens besloot om maar eens naar de oogarts te gaan en toen was het dus al veel te laat en is er helaas niets meer aan te doen. Het enige wat ik kan doen is druppelen om de druk onder controle te houden om zo te voorkomen dat het rechter oog er ook aan gaat.

Gehoorbeperking:

Ook toen de oren werden uitgedeeld, heb ik blijkbaar niet vooraan in de rij gestaan en heb ik dus ook nog eens slechte oren gekregen. Ook dit heb ik vanaf mijn geboorte en net als met de ogen, weet ik niet beter en kan ik me niet voorstellen hoe het is om goed te kunnen zien en horen. Ik heb dus ook al mijn hele leven gehoorapparaten, zodat ik toch nog de wereld om me heen mee kan krijgen.

Dubbele beperking:

Dit heet dus een dubbele beperking en in het dagelijkse leven kan het je behoorlijk beperken en in de weg zitten. Iemand met alleen slechte ogen of alleen slechte oren kan nog het een en ander met elkaar compenseren. Zo hebben blinden vaak een heel scherp gehoor. Maar met een dubbele beperking valt er nu eenmaal zeer weinig te compenseren. Met een dubbele beperking is het nog lastiger om je door het drukke verkeer te bewegen, je hoort en ziet auto's niet aankomen en je komt allerlei obstakels op je pad tegen. Even snel naar de winkel gaan is al vaak een hele onderneming en kost heel veel energie em doorzettingsvermogen.

Hulpmiddelen:

Gelukkig hebben we tegenwoordig allerlei hulpmiddelen tot onze beschikking, want anders waren we loslopend wild of we kwamen gewoon de deur niet eens meer uit. Zo heb ik een taststok. Dat is eigenlijk mijn maatje buiten de deur. Met zo'n stok gaat er werkelijk een wereld voor je open. Je kunt er zelfstandig je weg mee vinden door te voelen. Die stok is eigenlijk je oog, zodat je niet over van alles en nog wat struikelt of overal tegenaan loopt. Bovendien maakt de stok je herkenbaar voor de overige weggebruikers, die weten dan dat je slechtziend of blind bent en dat je hun mogelijk niet ziet.

Helaas kun je aan mij niet zien dat ik ook nog eens slechthorend ben en het gaat me wat te ver om met een bordje "SH" op te gaan lopen. Gelukkig zijn er gehoorapparaten die tegenwoordig steeds beter worden, die dat gemis toch een beetje kunnen compenseren. Zo is telefoneren tegenwoordig ook geen enkel probleem meer, want de nieuwste toestellen hebben Bluetooth en kunnen gekoppeld worden aan een smartphone, smartwatch of tablet, zodat je de ander goed kunt verstaan zonder dat de halve buurt met het gesprek mee kan luisteren. Ditzelfde geldt overigens ook voor de radio en TV. Tegenwoordig zijn er van die streamers die je op je mediabox of TV aansluit en het geluid van de TV direct in je oren hebt, de buren hoeven nu niet meer mee te genieten van jouw favoriete programma. Een film of programma volgen wordt zo al weer een stuk aangenamer. Ook voor de ondertiteling, die wij natuurlijk niet kunnen lezen, omdat het te snel gaat en de letters vaak te klein of op een lichte achtergrond geprojecteerd worden, hebben we een aantal mogelijkheden tot onze beschikking, zoals gesproken ondertiteling en audio descriptie.

Met deze website wil ik ook graag alle mogelijkheden en hulpmiddelen in kaart brengen en er artikelen over gaan schrijven, is het een handig hulpmiddel of kun je beter kijken naar een goedkoper alternatief? Vaak is iets toch mogelijk op een creatieve manier zonder diep in de buidel te hoeven tasten.

Meer weten?
Bekijk de collectie Media bestanden, de FAQ (Veel gestelde vragen) en u kunt altijd vrijblijvend contact met mij opnemen om al uw vragen te beantwoorden, of direct een afspraak met mij te maken voor een van mijn services. Daarnaast bevat de Blog een schat aan allerlei nuttige en handige informatie en zijn er prachtige en unieke producten te koop in de Webshop. En bekijk ook eens het Fotoalbum voor mijn speksteen creaties en andere leuke foto's en plaatjes.

Meer informatie over de persoon achter deze website kunt u op deze pagina vinden, of meer informatie over deze website.

Heeft u een tip, suggestie of een interessant verhaal, wat eigenlijk wel een mooi plaatsje op deze website verdient, laat het me weten via het Contactformulier. Alleen samen kunnen we er een mooie, toegankelijke en goede website van maken.


Ook interessant:

Nu in de webshop:

Reclame filter voor je netwerk
Reclame filter voor je netwerk
99.95
Bekijk Product
Bezoek de Webshop voor meer unieke producten.

Volg me op:

Facebook

RSS Feeds:

RSS

 

Nog even dit:

Poll:

Ontheffing voor het dragen van een mondkapje voor mensen met een beperking, vind je dat een goed idee?

Ja
Nee
Weet niet
Maak uw keuze om het resultaat te tonen.

Steun deze website met een donatie.

Scan de QR code.

QR code om een donatie te doen

of klik op de link:

https://betaalverzoek.rabobank.nl/
betaalverzoek/?id=MXA6uW1SR8CFmR5AA8zPSw

Alvast hartelijk dank!