Home Services Media Shop Blog Fotoalbum FAQ Over.. Contact Inloggen Registreren Winkelmandje: 0 Item(s) (€ 0,00)

Richard's Blog: Alles door elkaar is veiliger?

Alles door elkaar is veiliger? Alles door elkaar is veiliger?
Geschreven door Richard Sikkes op vr 17 jul 2020 om 14:08:54 uur.
Bijgewerkt op vr 25 dec 2020 om 23:35:37 uur.
Dit artikel is 350 keer bekeken en er zijn 0 reactie(s) geplaatst.

In de jaren 90 heeft er iemand in Friesland een onzalig plan opgevat om hele dorpen en steden anders in te richten, de zogenaamde “Shared Spaces”. Vrij vertaald “Gedeelde Ruimte”. Het idee erachter zou zijn dat het juist door de chaos die ontstaat, het juist veiliger zou worden.

Nu ruim 20 jaar later wil de gemeente Den Haag er alweer vanaf, omdat het te onveilig zou zijn en hopelijk komen meerdere gemeentes en steden tot deze conclusie, want in mijn ogen is het ook hartstikke onveilig.

Voor de zoveelste keer wordt er weer compleet voorbij gegaan aan de kwetsbare groep van verkeersdeelnemers, de mensen met een beperking, zij het met een rollator of een blindenstok. In zo’n Shared Space omgeving zijn verkeerslichten, markeringen e.d. weggehaald en loopt alles kris kras door elkaar heen. Natuurlijk gelden ook hier de basisregels, verkeer van rechts heeft voorrang en mensen met een rollator of blindenstok hebben altijd voorrang.

Ik vind deze ontwikkeling doodeng, echt doodeng en ik zal je uitleggen waarom. Deelnemen aan het verkeer en de straat op gaan met een visuele beperking is normaal al een hele opgave, uitdaging en ook best wel eng. Het is iedere keer weer de vraag, haal ik ongeschonden de overkant? Wij zien weinig of niets en krijgen daardoor ook lang alles niet mee van wat er om ons heen gebeurt. Nu heb ik gelukkig nog wel enige restvisus en kan ondanks mijn dubbele beperking ook nog een beetje gebruik maken van mijn oren om de situatie in te schatten, maar dat is absoluut geen garantie dat het dan ook echt veilig is om over te steken. Het gebeurt best wel vaak dat er toch nog iets niet opgepikt wordt en dat er iemand alsnog een noodstop moet maken, of rakelings bij je langsschiet.

In een Shared Space loopt alles door elkaar, fietsers, voetgangers, scooters, auto’s e.d. Hoe moet je als blinde of slechtziende dan je weg vinden als de markeringen e.d. zijn weggehaald? Ik gebruik vaak de stoeprand als geleidelijn om netjes op de stoep te kunnen blijven lopen, zonder dat weet ik niet waar ik precies loop en kan het dus gebeuren dat je zo midden op de rijbaan belandt, met alle gevolgen van dien.

Ik heb al een bloedhekel aan fietsers die snel even een stukje af willen snijden en dus over de stoep fietsen, laat staan dat je op zo’n Shared Space bent en niet weet waar je je precies bevindt. Ik zie en hoor ze niet aankomen en voel dan wel de rijwind van ze als ze vlak bij me langsschieten en daar schrik ik dan weer van. Dit is ook 1 van de redenen dat een wandeling in de stad heel veel energie voor ons vergt, je bent constant bezig met “overleven” en het voelt echt alsof ik de enige niet blinde ben in een stad vol blinden.

Uit diverse onderzoeken is gebleken dat fietsers de meest gevaarlijke en onvoorspelbare verkeersdeelnemers zijn, ze kunnen zo in eens van richting veranderen. De meesten zijn nog te lui om duidelijk richting aan te geven, iets wat men vroeger met de paplepel is ingegeven op school of door je ouders. Maar ik weet wel waar het probleem zit, de handhaving, er wordt niet of nauwelijks gecontroleerd en al helemaal niet ingegrepen. Fietsers wanen zich “vogelvrij” en denken dan meteen ook maar dat ze alle regels aan hun laars kunnen lappen. Goed, ik moet er wel eerlijk bij zeggen dat ik me daar vroeger, toen ik nog kon fietsen, me daar ook schuldig aan heb gemaakt, maar wie niet? Iedereen volgens mij wel. Maar nu ik niet meer op de fiets zit en ben veroordeeld tot de stoep, kom je wel tot de conclusie dat dit gedrag niet handig is. Je brengt jezelf en anderen in gevaar en je laat anderen onnodig schrikken omdat jij te lui bent om even de normale route te volgen. Je komt er toch wel en wat maakt het nou uit of je nou 20 seconden van je tijd verliest door de normale route te volgen? Met je snelle actie kun je namelijk ook heel snel in het ziekenhuis belanden en dan kom je voorlopig helemaal niet op de plaats van bestemming.

Nu hebben we hier in Nederland allerlei belangenverenigingen en organisaties die naar eigen zeggen opkomen voor de belangen van de doelgroep, maar in de praktijk is het meer dat ze meer opgericht zijn om de eigen belangen te behartigen en jaarlijks veel geld binnenharken aan contributie en subsidies. Opkomen voor onze belangen? Ach dat kost teveel tijd en moeite en geld. Vooral dat laatste, er is nooit ergens geld voor. Dan vraag ik me af, waar blijft al dat geld dan? Het wordt in ieder geval niet besteed aan het doel, dat is een ding wat duidelijk is.

Ook zijn instellingen en organisaties veel te groot en te log, alle besluitvorming gaat over veel te veel schijven en managers die totaal geen idee hebben van wat er zich op de werkvloer of in de doelgroep afspeelt. Ook communicatie binnen deze organisaties en onderling is ver beneden de maat. Men ziet elkaar vaak als “Concurrent”, terwijl het beter is om samen te werken, want daar bereik je uiteindelijk veel meer mee.

Om weer even terug te komen op het onderwerp, het wordt gewoon veel te druk hier in Nederland, er komen steeds meer auto’s bij en nu met de Corona toestanden komen er steeds meer fietsers bij. Steeds meer elektrische auto’s, e-bike’s e.d. die ook nog eens geluidsarm zijn. Je hoort ze niet of nauwelijks en in mum van tijd zijn ze ineens bij je, zoefffffff… wow dat was er weer eentje. En die e-bike’s gaan ook best wel hard en daar gebeuren juist ook de meeste ongelukken mee.

De fiets met trapondersteuning was ooit bedoeld als steuntje in de rug voor mensen die slecht ter been zijn, zodat zij toch konden fietsen om in beweging te blijven. Maar zoals altijd verpesten degenen die wel goed kunnen lopen en fietsen het weer voor de kwetsbaren, ze gaan er massaal mee op de loop, voeren die dingen op en halen allerlei rare capriolen uit. Handige ondernemers spelen daar dan weer op in en ontwikkelen de e-bike, omdat men te lui is om gewoon weer ouderwets spierkracht te gebruiken in plaats van zo’n milieubelastend motortje met bijbehorende giftige accu.

Mijn oproep aan alle instanties en verenigingen is dan ook, “DOE HIER EENS EEN KEER WAT AAN!”. Zorg nu eindelijk eens dat ook wij gewoon veilig, zelfstandig de stad in kunnen of er op uit kunnen trekken, want zo het nu gaat kan het niet langer. Mijn oproep aan alle mensen met een beperking is dan ook “TREK AAN DE BEL EN LAAT JE STEM HOREN!” en “OVERWIN DE ANGST EN SCHAAMTE EN TREK ER OP UIT!”.

Tot slot toch nog even een kritische noot naar de Oogvereniging. Je kunt ons niet vol hangen met allerlei merktekens, bordjes en hesjes om zo de aandacht op ons te vestigen. Wij willen ook gewoon “opgaan in de massa” net als ieder ander. De meesten van ons vinden het al verschrikkelijk om met die stok te moeten lopen, moet je ze nog meer etiketten op gaan plakken door zo’n hesje aan te laten trekken met de tekst “Ik zie je niet, hou jij afstand?”. Dat is meer een oproep van “Ik zie je niet, doe met me wat je wilt”. Met een hesje kun je geen mep uitdelen, met die stok wel. En een hesje waarschuwt je niet voor obstakels op de weg, een taststok wel.


Dit artikel delen via:
Facebook Twitter LinkedIn Email

Dit artikel heeft (nog) geen reacties.
U bent momenteel niet ingelogd.
Log in om een reactie te plaatsen.
Meer weten?
Bekijk de collectie Media bestanden, de FAQ (Veel gestelde vragen) en u kunt altijd vrijblijvend contact met mij opnemen om al uw vragen te beantwoorden, of direct een afspraak met mij te maken voor een van mijn services. Daarnaast bevat de Blog een schat aan allerlei nuttige en handige informatie en zijn er prachtige en unieke producten te koop in de Webshop. En bekijk ook eens het Fotoalbum voor mijn speksteen creaties en andere leuke foto's en plaatjes.

Meer informatie over de persoon achter deze website kunt u op deze pagina vinden, of meer informatie over deze website.

Heeft u een tip, suggestie of een interessant verhaal, wat eigenlijk wel een mooi plaatsje op deze website verdient, laat het me weten via het Contactformulier. Alleen samen kunnen we er een mooie, toegankelijke en goede website van maken.


Ook interessant:

Nu in de webshop:

Speksteen hartje met halsketting
Speksteen hartje met halsketting
19.95
Bekijk Product
Bezoek de Webshop voor meer unieke producten.

Volg me op:

Facebook

RSS Feeds:

RSS

 

Nog even dit:

Poll:

Ook na de Coronacrisis zou het winkelpersoneel gele- of oranje hesjes moeten blijven dragen.

Ja
Nee
Weet niet
Maak uw keuze om het resultaat te tonen.

Steun deze website met een donatie.

Scan de QR code.

QR code om een donatie te doen

of klik op de link:

https://betaalverzoek.rabobank.nl/
betaalverzoek/?id=MXA6uW1SR8CFmR5AA8zPSw

Alvast hartelijk dank!