Home Services Media Shop Blog Fotoalbum FAQ Over.. Contact Inloggen Registreren Winkelmandje: 0 Item(s) (€ 0,00)

Richard's Blog: Dagbesteding bij Gehoord Gezien in Onnen

Dagbesteding bij Gehoord Gezien in Onnen Dagbesteding bij Gehoord Gezien in Onnen
Geschreven door Richard Sikkes op di 22 dec 2020 om 20:32:12 uur.
Bijgewerkt op wo 23 dec 2020 om 19:10:38 uur.
Dit artikel is 521 keer bekeken en er zijn 2 reactie(s) geplaatst.

Dit ervaringsverhaal stond al enige tijd in de planning en was steeds aanwezig in mijn achterhoofd en nu moest het er toch maar eens van komen om het op te schrijven en te delen met jullie.

2020 was best wel een roerig jaar met de Corona en de eerste en tweede lockdown en alle coronamaatregelen. Dit had ook de nodige gevolgen voor mensen met een dubbele beperking en hun dagbesteding.

In maart 2020 zou ik voor het eerst naar de dagbesteding van Gehoord en Gezien in Onnen, een klein dorpje onder de rook van Haren (Gr), dit is een kleine organisatie wat zich richt op begeleiding en dagbesteding voor mensen met een dubbele beperking, zoals ik. Hoewel Onnen ruim een uurtje rijden is vanaf Sneek, is dit voor mij het enige alternatief voor dagbesteding hier in het noorden, er is hier in het noorden vrijwel niets voor deze doelgroep en daarom ben ik heel blij dat ze er zijn, anders zat ik toch maar thuis achter de Geraniums, dus die lange reis heb ik er heel graag voor over.

Maar zoals gezegd zou ik in maart 2020 al beginnen en net op die dag kregen we de eerste lockdown, ofwel het land ging grotendeels op slot en de dagbesteding ging dicht om elk risico uit te sluiten. Begrijpelijk, maar wel heel vervelend voor mij, maar eigenlijk voor iedereen.

Pas in mei gingen de deuren weer open, maar ook toen ging het nog even een weekje niet door. Annelie, de directrice had wat corona-achtige klachten en liet zich testen. Gelukkig werd al snel duidelijk dat het loos alarm was en konden een week later de deuren alsnog over en kon ik er voor de eerste keer naartoe.

De taxirit er naartoe ging voorspoedig, alleen had ik het verkeerde adres, dat bleek het priveadres te zijn, tevens postadres. Opes, mijn fout, verkeerd gezien op de website en de mail blijkbaar toch niet goed gelezen. Gelukkig werden we netjes doorverwezen naar de juiste locatie in Onnen. Dus met enige vertraging kwam ik toch op de plaats van bestemming.

Daar werd ik hartelijk ontvangen door Annelie en Ria, 1 van de vele vrijwilligers en de overige deelnemers. Iedereen heeft zich netjes voorgesteld en ik mocht me ook even voorstellen. Daarna kreeg ik even een rondleiding door het huis en de verschillende kamers. De sfeer was er al heel prettig en het voelde toch wel vertrouwd. Eindelijk mensen om je heen die hetzelfde hebben en je dus ook begrijpen. Bij andere dagbestedingen die ik gevolgd heb, was dat lang niet altijd het geval. Hier wordt echt naar je geluisterd.

De eerste dag is in wezen vrij snel omgevloegen en voor ik het wist zat ik alweer in de taxi naar huis, moe maar toch ook wel voldaan en zeer tevreden. Sindsdien ben ik elke week geweest en iedere week was het gewoon een plezier om daar te zijn. Op een gegeven moment had ik zelfs zoiets als de taxi alweer voor de deur stond om me op te halen "heh moet ik nu alweer weg? ik wil blijven!". Hier kan ik gewoon mezelf zijn en de dingen doen die ik leuk vind of waar ik zin in heb. Heb ik eens een keer ergens geen zin in, ook prima, komt het later wel een keer of niet.

In de zomer waren we veel buiten, tenminste als het lekker weer was, werkend aan een stukje speksteen of even een korte wandeling maken, of iets anders, het kan allemaal. En zo langzamerhand ging ik ook steeds meer dingen doen, na eerst de kat uit de boom te hebben gekeken en voelde me ook steeds meer op mijn gemak.

Er is een tuintje waar wat groente in staat, wat later geoogst wordt en verwerkt in zelfgemaakte gerechten. We hadden een wedstrijdje met zonnebloemen door een zaadje in de grond te stoppen en kijken wie z'n zonnebloem de grootste werd. Nu ben ik de langste persoon daar, maar mijn zonnebloem was dat niet helemaal, maargoed dat mocht de pret niet drukken.

Verder help ik af en toe met wat klusjes om het iedereen wat veiliger en gemakkelijker te maken. Zo hebben ze een open trap in de "woonkamer" en daar bleef je nogal makkelijk met je voet achter haken en ik kan je vertellen dat ik al een paar keer bijna languit in de gang heb gelegen. Ik stelde voor om er een plaat hout voor te zetten, zodat je er niet achter kunt blijven haken met je schoen. Ik zie gelukkig nog wel iets, maar er lopen ook een aantal blinden rond. Er werd meteen een plaat hout gepakt en op maat gezaagd en deze heb ik voorzien van een laagje verf, zodat het er ook nog netjes uit gaat zien. En een week later was de plaat bevestigd aan de trap en meteen een touwtje ervoor om de trap naar boven af te sluiten. Sindsdien is er niemand meer over gestruikeld.

In het Oog en Oor huis, zo heet de locatie, wordt ook 1 keer par maand een Oog en Oor Cafe gehouden, waar lotgenoten bij elkaar kunnen komen om met z'n allen over allerlei onderwerpen te bespreken. Dit cafe wordt meestal geleid door Laura, ook een deelneemster met een link naar de Oogvereniging. Laura maakt gebruik van een schrijftolk, er zit een dame bij die alles wat er gezegd wordt, razendsnel intypt, zodat Laura dit op haar laptop kan lezen. Voor mij wordt er inmiddels ook een tablet neergezet, zodat ik ook mee kan lezen, het zijn mooie grote letters en dat gaat prima. Normaal is het cafe voor alle belangstellenden toegankelijk, maar vanwege de coronacrisis is dit nu beperkt tot de eigen deelnemers en als de groep het toelaat, maximaal 1 a 2 mensen van buitenaf.

Er wordt gewerkt in kleine groepen, zodat de kans kleiner is dat er door elkaar gepraat wordt, iedereen wacht keurig op z'n beurt om iets te zeggen en als er dingen niet verstaan wordt, dan wordt dat nog even herhaald en Laura en ik kunnen het weer teruglezen op het scherm. Zo krijgen we alles wel mee.

Daarnaast hebben we ook eens in de maand gezamelijk koken, dat is wel leuk, ookal heb ik niet zoveel met koken, maar samen een gerecht bereiden is dan best wel weer leuk. Iedereen kiest wat ie wil gaan bereiden of snijden en zo maken we met z'n allen de lekkerste gerechten.

Verder worden er allerlei activiteiten georganiseerd, zoals zwemmen of naar een dierentuin gaan, maar vanwege de corona is dat tijdelijk even niet mogelijk. Wel hebben we sinds een maandje of 2 een tandem, zodat er toch een stukje gefietst kan worden. Die tandem hebben ze cadeau gekregen van buurtbewoners die er toch niets meer mee deden en zo konden ze ons heel blij maken. Helaas ben ik wat te lang voor deze tandem, maar goed dat mag de pret niet drukken. De omgeving is mooi, veel bos.

.In het fotoalbum elders op mijn website heb wat foto's geplaatst van het speksteen "konijntje" wat ik daar gemaakt heb. En binnenkort plaats ik nog wat foto's van een houten kerstboom die ik daar gemaakt heb van planken van een oude bedbodem. Ik vind m best wel goed gelukt, al zeg ik het zelf.

Nu vanwege de kerst en oud en nieuw, is de dagbesteding even een weekje dicht, best wel jammer eigenlijk, maar ook de geweldige vrijwilligers en Annelie hebben ook wel even een weekje rust nodig, ze zijn er toch al die tijd voor ons geweest. Daarom wilde ik ook al tijden een leuk stukje gaan schrijven om Annelie en de vrijwilligers even een hart onder de riem te steken, ze doen fantastisch werk en zorgen ervoor dat wij hier in het noorden ook dingen kunnen ondernemen en contacten met elkaar kunnen onderhouden.

Ik kijk nu al weer uit naar 5 januari, want dan beginnen we weer, een nieuw jaar, nieuwe ronde, nieuwe kansen.


Dit artikel delen via:
Facebook Twitter LinkedIn Email

Reactie #2 van 2 door Richard Sikkes op di 29 dec 2020 om 11:46:19 uur.


In de Kerstbijlage van de Leeuwarder Courant en het Dagblad van het Noorden staat een uitgebreid artikel over ons:

https://gehoordgezien.nl/2020/12/26/een-kleine-wereld/

Reactie #1 van 2 door Richard Sikkes op wo 23 dec 2020 om 19:09:31 uur.


Intussen is het verhaal over de houten kerstboom ook geplaatst op de website van Gehoord en Gezien: https://gehoordgezien.nl/2020/12/22/de-houten-kerstboom/

U bent momenteel niet ingelogd.
Log in om een reactie te plaatsen.
Meer weten?
Bekijk de collectie Media bestanden, de FAQ (Veel gestelde vragen) en u kunt altijd vrijblijvend contact met mij opnemen om al uw vragen te beantwoorden, of direct een afspraak met mij te maken voor een van mijn services. Daarnaast bevat de Blog een schat aan allerlei nuttige en handige informatie en zijn er prachtige en unieke producten te koop in de Webshop. En bekijk ook eens het Fotoalbum voor mijn speksteen creaties en andere leuke foto's en plaatjes.

Meer informatie over de persoon achter deze website kunt u op deze pagina vinden, of meer informatie over deze website.

Heeft u een tip, suggestie of een interessant verhaal, wat eigenlijk wel een mooi plaatsje op deze website verdient, laat het me weten via het Contactformulier. Alleen samen kunnen we er een mooie, toegankelijke en goede website van maken.


Ook interessant:

Nu in de webshop:

Speksteen hartje met halsketting
Speksteen hartje met halsketting
19.95
Bekijk Product
Bezoek de Webshop voor meer unieke producten.

Volg me op:

Facebook

RSS Feeds:

RSS

 

Nog even dit:

Poll:

Ook na de Coronacrisis zou het winkelpersoneel gele- of oranje hesjes moeten blijven dragen.

Ja
Nee
Weet niet
Maak uw keuze om het resultaat te tonen.

Steun deze website met een donatie.

Scan de QR code.

QR code om een donatie te doen

of klik op de link:

https://betaalverzoek.rabobank.nl/
betaalverzoek/?id=MXA6uW1SR8CFmR5AA8zPSw

Alvast hartelijk dank!