Home Services Media Shop Blog Fotoalbum FAQ Over.. Contact Inloggen Registreren Winkelmandje: 0 Item(s) (€ 0,00)

Richard's Blog: De omgekeerde wereld?

De omgekeerde wereld? De omgekeerde wereld?
Geschreven door Richard Sikkes op wo 27 mei 2020 om 01:02:19 uur.
Bijgewerkt op vr 25 dec 2020 om 23:36:12 uur.
Dit artikel is 427 keer bekeken en er zijn 0 reactie(s) geplaatst.

Ik ben WOEST en ik niet alleen, iedere weldenkende slechtziende of blinde zou net zo woest, boos en teleurgesteld zijn als mijn vriendin en ik. Dit is werkelijk de OMGEKEERDE wereld. Wat is er aan de hand? Dat zal ik hieronder in het kort uitleggen.

Vanmiddag ontving ik onderstaande mail van de Oogvereniging, mijn mond viel open en de broek van mijn vriendin zakte af tot de enkels, dit kan gewoon NIET WAAR zijn!

De mail van de Oogvereniging:

We horen het van veel mensen: 1,5 meter afstand houden is als je een visuele beperking hebt eigenlijk niet te doen. Geldt dat ook voor u? Lees dan snel verder.

Een aantal van onze leden heeft de koppen bij elkaar gestoken en de Oogvereniging gevraagd om hesjes te laten maken. Hesjes die goed opvallen op straat en omstanders duidelijk maken dat afstand houden voor u niet vanzelfsprekend is. Met dit goede idee zijn we aan de slag gegaan. U kunt nu een gratis hesje reserveren via de Oogvereniging.

Hoe zien de hesjes eruit?

De hesjes zijn groen en hebben reflecterende banden. Op de hesjes staat de tekst “Ik zie je niet. Houd jij afstand?” en het logo van de Oogvereniging. Hiernaast ziet u een voorbeeld van hoe het hesje eruit kan komen te zien (wijzigingen voorbehouden).

Wilt u ook een hesje?

Via de website van de Oogvereniging kunt u een gratis hesje reserveren. U kunt ons natuurlijk ook bellen: 030-2992878.

Zodra 100 mensen een hesje hebben gereserveerd, kunnen we ze in productie nemen. U krijgt dan zo snel mogelijk bericht.

Kent u nog meer mensen die graag een hesje zouden willen? Ook wie geen lid is van de Oogvereniging kan een hesje reserveren. Voor leden zijn de hesjes gratis, niet-leden betalen voor een hesje € 7,50 inclusief verzendkosten. Wie nu besluit lid te worden krijgt het hesje alsnog gratis.

Tot slot

Dit is voor velen van u een moeilijke tijd. We hopen het met deze hesjes wat makkelijker te maken om de straat op te gaan. We wensen u een goede gezondheid.

Met vriendelijke groet,

Luuk-Jan Boon

Directeur Oogvereniging

Er stond ook een foto van zo’n hesje afgebeeld, deze heb ik eruit gehaald en als plaatje bij deze blogpost geplaatst.

Wat willen ze nou, dat we allemaal voor schut gaan lopen met zo’n hesje? We zijn toch niet achterlijk of zo? Als je wilt dat iedere slechtziende of blinde achter de geraniums gaat zitten en er helemaal niet meer uit komt, dan moet je ze zeker zo’n hesje geven. De meesten schamen zich er al voor dat ze met een taststok of herkenningsstok moeten lopen en komen daarom de deur niet meer uit, of doen de stok in hun tas (tas stok) of laten m aan de kapstok hangen.

Hier slaan ze de plank behoorlijk mee mis en als dit het beleid van de Oogvereniging is, die naar eigen zeggen opkomt voor de belangen van mensen met een oogaandoening en als dit het enige is wat er vanuit de Oogvereniging komt, dan zeg ik mijn lidmaatschap op! Zo’n club wil ik niet sponsoren. Ik ben juist lid geworden om samen mee te denken en tot oplossingen te komen en dat er voor onze belangen opgekomen wordt, zoals een belangenvereniging hoort te functioneren.

Maar ik zie werkelijk niets van dat alles en voel me dan ook behoorlijk in de steek gelaten en heb er dan ook geen woorden voor.

Ons idee is dan ook om de buitenwereld bewust te laten worden van hoe wij met onze beperkingen moeten leven en omgaan. Wij zien veel meer in voorlichting, uitleg en ervaring, dan dit soort nietszeggende zaken. Er gaat geen dag voorbij of er is wel een groep van kwetsbaren, (diabetes, kanker, ouderen, verstandelijk beperkten e.d.) waaraan aandacht in de media wordt gegeven. Het zij in de vele talkshows en spotjes. Voor iedere groep is er wel iemand die voor die groep opkomt en in zo’n talkshow gaat zitten om uitleg te geven om mensen ervan bewust te maken hoe men door deze coronatijd komt.

Waar is de Oogvereniging? Waar is Bartiméus en waar is Visio? En waar zijn al die andere stichtingen die beweren voor onze belangen op te komen? Ik hoor niemand en zie ook niemand, maar dan ook helemaal niemand. Je ziet op de TV niemand met een taststok in beeld. Het was al vanaf dag 1 van de coronatijd en de lockdown al duidelijk dat dit voor ons een hele lastige tijd ging worden en dat wij niet die 1.5 meter afstand kunnen bewaren. Nu zo’n 10 weken verder is er van alles gebeurd en is er van alles voorbij gekomen, maar onze groep is niet of nauwelijks aan bod gekomen.

Ja in het begin, een kort filmpje bij 2Vandaag, (zie Media)., dat was alles! En zelfs in dat filmpje kwam het niet helemaal lekker uit de verf. Het filmpje doet overkomen of verblijven we allemaal in een instelling en zijn volledig afhankelijk van begeleiding. Maar niet elke blinde of slechtziende zit in een instelling. Er zijn er ook zat die gewoon zelfstandig in een doodnormaal huis wonen en die weinig of geen begeleiding hebben, die alles zelf maar moeten doen, al hoe moeilijk dat soms ook gaat. Maar ze doen het toch maar even. Wij wonen ook zelfstandig in een eigen huisje en krijgen minimaal ondersteuning en begeleiding, vaak maar 1 a 2 uurtjes per week, afhankelijk van hoe krenterig een gemeente is en bij welke organisatie je de begeleiding krijgt. De rest van de week moeten we alles toch zelf doen en onderhouden.

Boodschappen doen bijvoorbeeld, dat is normaal al een hele uitdaging, kun je alles vinden, kom je niet met het verkeerde product thuis en loop je niks omver in de winkel? Nu in deze coronacrisis is het helemaal een uitdaging, want je moet ineens die 1.5 meter afstand in acht nemen en er zijn allerlei nieuwe zaken waar we rekening mee moeten houden. Zo worden looproutes aangegeven door bordjes of stickers, allemaal visueel, die wij dus compleet niet zien of meekrijgen. Of je loopt ineens in zo’n doorzichtig scherm. Dat laatste is voor mensen met een dubbele beperking al helemaal lastig, die spatschermen bij de kassa, want het stemgeluid van de kassamedewerk(st)er wordt er ook door gedempt, waardoor we ze niet goed kunnen verstaan.

De mandjes zijn in de ban gedaan, iedereen moet een kar meenemen de winkel in om die afstand te garanderen. Dat is ook erg lastig voor mensen die met een stok lopen, in 1 hand de stok om je weg te vinden, de andere om de kar achter je aan te trekken. Die kar gaat alle kanten op, behalve de goede en je staat ontzettend te klooien en te doen om toch die winkel door te komen. Ik mis het mandje dan ook enorm en heb zelfs maar een eigen boodschappentrolly gekocht, die rolt wel goed achter je aan en is ook lang zo lomp niet als een kar. Mijn vriendin had er laatst 1 gekocht en vanaf dag 1 zweert ze erbij en nu heb ik er zelf ook eentje, kun je meteen meer boodschappen meenemen, want in een rugzak hou je ook niet zo heel veel. Echt ideaal!

Als we samen boodschappen doen, gaat de ene met de stok voorop en trekt de kar achter zich aan, de ander pakt de kar en volgt zo de weg. Voordeel is dat de kar nu niet meer alle kanten op rijdt en zo kunnen we toch afstand bewaren. We hebben wel aardig bekijks als we als een soort mini treintje door de winkel schuifelen. Je wordt op een gegeven moment wel creatief en bedenkt allerlei oplossingen voor veel problemen en obstakels.

Maar we zijn niet altijd samen, we wonen tenslotte allebei apart, allebei in een andere woonplaats en andere winkels, dus we moeten ook weleens alleen boodschappen doen. Iedere winkel hanteert weer een eigen ander beleid en neemt weer andere maatregelen, er is geen duidelijke richtlijn. Bij de ene winkel mag je het lekker allemaal zelf uit gaan zoeken en is er totaal geen ondersteuning of begeleiding bij de karretjes, de ander hanteert een strikt beleid zonder ook maar enige vorm van uitzondering. Het is zelfs zo dat dit per dag kan verschillen, het is maar net hoe de pet van de manager staat of welke medewerker er bij de karretjes staat. De ene is wat soepeler en coulanter dan de andere.

Maar ik merk dat ik weer aan het afdwalen ben, dus ik probeer weer terug te gaan naar mijn verhaal, de hesjes en het in gebreke zijn van de belangenverenigingen en stichtingen.

We moeten met z’n allen de koppen bij elkaar steken en meer aandacht in de media zien te krijgen met duidelijke voorlichting en uitleg. Laat de blinden en slechtzienden zelf aan het woord en probeer in beeld te brengen wat onze belevingswereld is en hoe wij dingen ervaren en doen. Mensen moeten er bewust van worden dat niet alles zomaar vanzelfsprekend is en dat er ook mensen zijn die niets of weinig zien en horen.

Maar wij slechtzienden en blinden moeten zelf er ook veel meer op uit en aan de bel trekken, dingen uitleggen en mensen laten ervaren hoe het is. Mijn vriendin en ik hebben allebei bij Visio op het Loo Erf in Apeldoorn gerevalideerd om zo zelfstandig mogelijk door het leven te kunnen. Dat is een behoorlijk intensief programma en je leert er heel veel. Daar hebben ze ook een ervaringsbril gemaakt. Dat is een bril die het zicht laat zien die wij hebben aan de hand van de meetgegevens van oogonderzoeken. Deze bril kun je dan een “goedziende” op laten zetten, zodat diegene ziet wat jij ziet. Dit is echt een gouden greep, want pas dan beseft men echt hoe het is om met een oogaandoening door het leven te moeten. En als je ze dan ook nog eens iets laat doen, een boterham smeren of een kop koffie in laat schenken, komt men erachter dat het wel heel erg lastig is om zonder knoeien iets te doen. Zo’n bril maakt echt ontzettend veel indruk en dat is nou juist de bedoeling.


Dit artikel delen via:
Facebook Twitter LinkedIn Email

Dit artikel heeft (nog) geen reacties.
U bent momenteel niet ingelogd.
Log in om een reactie te plaatsen.
Meer weten?
Bekijk de collectie Media bestanden, de FAQ (Veel gestelde vragen) en u kunt altijd vrijblijvend contact met mij opnemen om al uw vragen te beantwoorden, of direct een afspraak met mij te maken voor een van mijn services. Daarnaast bevat de Blog een schat aan allerlei nuttige en handige informatie en zijn er prachtige en unieke producten te koop in de Webshop. En bekijk ook eens het Fotoalbum voor mijn speksteen creaties en andere leuke foto's en plaatjes.

Meer informatie over de persoon achter deze website kunt u op deze pagina vinden, of meer informatie over deze website.

Heeft u een tip, suggestie of een interessant verhaal, wat eigenlijk wel een mooi plaatsje op deze website verdient, laat het me weten via het Contactformulier. Alleen samen kunnen we er een mooie, toegankelijke en goede website van maken.


Ook interessant:

Nu in de webshop:

Speksteen Pinguin (25cm)
Speksteen Pinguin (25cm)
49.95
Bekijk Product
Bezoek de Webshop voor meer unieke producten.

Volg me op:

Facebook

RSS Feeds:

RSS

 

Nog even dit:

Poll:

De Oogvereniging heeft een hesje "Ik zie je niet, hou jij afstand?". Ga jij met zo'n hesje de straat op?

Ja, lijkt me handig
Nee, absoluut niet.
Geen mening.
Maak uw keuze om het resultaat te tonen.

Steun deze website met een donatie.

Scan de QR code.

QR code om een donatie te doen

of klik op de link:

https://betaalverzoek.rabobank.nl/
betaalverzoek/?id=MXA6uW1SR8CFmR5AA8zPSw

Alvast hartelijk dank!