Home Services Media Shop Blog Fotoalbum FAQ Over.. Contact Inloggen Registreren Winkelmandje: 0 Item(s) (€ 0,00)

Richard's Blog: De toegankelijkheidsproblemen die zijn geïntroduceerd en opgelost in iOS 14 en iPadOS 14 voor blinde en slechtziende gebruikers

De toegankelijkheidsproblemen die zijn geïntroduceerd en opgelost in iOS 14 en iPadOS 14 voor blinde en slechtziende gebruikers De toegankelijkheidsproblemen die zijn geïntroduceerd en opgelost in iOS 14 en iPadOS 14 voor blinde en slechtziende gebruikers
Geschreven door Richard Sikkes op wo 16 sep 2020 om 15:39:41 uur.
Bijgewerkt op vr 18 sep 2020 om 12:11:15 uur.
Dit artikel is 289 keer bekeken en er zijn 2 reactie(s) geplaatst.

Onderstaande tekst is de vertaling van een artikel op AppleVis.

iOS 14 en iPadOS 14 worden op 16 september 2020 vrijgegeven voor het publiek. Dit bericht bevat details over de VoiceOver-, slechtziende- en braillebugs die naar onze mening in deze releases zullen worden geïntroduceerd; evenals details van de reeds bestaande bugs waarvan we denken dat ze zijn opgelost.

Zoals onze standaardpraktijk is, heeft elke nieuwe bug een prioriteitsbeoordeling gekregen; deze beoordelingen zijn gebaseerd op wat wij denken dat de implicaties zijn voor de toegang tot en het gebruik van functies en functionaliteit en de mate van impact op de algehele gebruikerservaring, evenals of er al dan niet een effectieve oplossing voor het probleem is. Aangezien deze beoordelingen echter subjectief zijn, is het heel goed mogelijk dat ze niet uw eigen mening of use-case weerspiegelen. Daarom raden we je ten zeerste aan om dit bericht en eventuele antwoorden te lezen voordat je gaat updaten - omdat je dan een weloverwogen beslissing kunt nemen over het al dan niet installeren van iOS 14 en iPadOS 14 zodra deze beschikbaar komen.

Zoals we altijd benadrukken, kunnen we geen uitspraken doen over de volledigheid of nauwkeurigheid van onze tests. We hebben maar een klein team van testers en het is voor ons simpelweg onmogelijk om alle apparaten, configuraties, applicaties en use cases te testen. Sommige van de onderstaande bugs zijn specifiek voor een bepaald apparaat, een bepaalde configuratie of een bepaald gebruik. Het is daarom zeer waarschijnlijk dat u niet alles zult tegenkomen wat we opsommen; en het is ook waarschijnlijk dat u bugs of regressies tegenkomt die we tijdens onze tests niet hebben geïdentificeerd.

Om ons te helpen ervoor te zorgen dat de informatie op deze pagina zo volledig en nauwkeurig mogelijk is, zouden we feedback van degenen die iOS 14 of iPadOS 14 hebben geïnstalleerd op prijs stellen - beide om te bevestigen of ze dezelfde problemen ondervinden (of tijdelijke oplossingen hebben gevonden), en om ons op de hoogte te stellen van eventuele aanvullende problemen die niet op deze lijst staan. Het is natuurlijk nog belangrijker dat u Apple op de hoogte stelt van eventuele extra bugs die u tegenkomt (ze zijn al op de hoogte van degene die hier momenteel worden vermeld en werken actief aan het oplossen ervan). In dit bericht wordt uitgelegd waarom u bugs rechtstreeks aan Apple moet rapporteren, en wat de beste manieren zijn om dit te doen.

Nu alle preambule uit de weg is, zijn hier de nieuwe bugs voor blinde en slechtziende gebruikers waarvan we denken dat ze aanwezig zijn in iOS 14 en iPadOS 14:

Ernstige bugs

Op dit moment zijn we ons momenteel niet bewust van bugs die we als "ernstig" beschouwen voor blinde of slechtziende gebruikers in iOS 14 of iPadOS 14.

Matige bugs

 • Soms kan er een 'vertraging' optreden in VoiceOver-spraak; of je apparaat voelt over het algemeen minder responsief dan het was op iOS 13. Er moet worden opgemerkt dat niet al onze testers dit probleem hebben ondervonden, en we denken dat de ernst van het probleem waarschijnlijk enigszins subjectief is. Een oplossing is om over te schakelen naar een VoiceOver-stem die dit gedrag niet vertoont, hoewel het wat vallen en opstaan ​​kan kosten om een ​​stem te vinden die bij u past. Een iets ingewikkelder oplossing is om een ​​tweede stem toe te voegen aan de taalrotor van VoiceOver; stel de stem in die secundaire taal in op uw favoriete stem; Gebruik vervolgens de rotor om over te schakelen naar uw favoriete stem in de secundaire taal. Onze ervaring leert dat de laatste oplossing VoiceOver en uw apparaat responsiever kan maken, ook al gebruikt u nog steeds dezelfde stem - alleen niet als de "standaardtaal. Er is ook gesuggereerd dat het verwijderen en opnieuw downloaden van uw favoriete VoiceOver-stem dit probleem kan oplossen.
 • On some web pages in Safari, you may find that VoiceOver focus will spontaneously ‘jump’. This behaviour does not appear to be widespread, but can make navigation difficult and confusing when it does occur. One example of this behaviour can typically be seen with Google search results when using the VoiceOver rotor to navigate by heading. Similar behaviour has also been noticed inside some apps. Our suspicion is that this is when an app uses HTML in the code that generates the page. One example of this behaviour in an app is the App Store app. In this app, if you go to the Today tab; double tap on “My Account”; and then double-tap on your name, the contents of the ‘Account’ page and many that it link to are extremely difficult to navigate due to VoiceOver focus constantly ‘jumping’.
 • Wanneer u een getypte notitie bewerkt met een brailleleesregel, wordt informatie over het tekstveld willekeurig weergegeven, waardoor VoiceOver ten onrechte de cursor boven aan het document weergeeft.
 • Het tabblad 'Radio' in de native Music-app bevat enkele grafische UI-elementen die niet worden herkend door VoiceOver en die de beweging van VoiceOver-focus kunnen verstoren wanneer je door de inhoud van dit tabblad veegt. Dit gedrag kan er begrijpelijkerwijs toe leiden dat u aanneemt dat er niets meer op dit scherm staat, terwijl dat in feite zo is. Om alles wat toegankelijk is op dit scherm volledig te ontdekken, raden we u aan om met drie vingers omhoog of omlaag te vegen om door de inhoud van het scherm te scrollen en te verkennen met een combinatie van aanraking, de schuifbalk en vegen. Bovendien zult u waarschijnlijk een aantal knoppen "Afspelen" en "Planning" tegenkomen op dit tabblad, waarbij het gebruikersinterface-element waaraan ze zijn gekoppeld niet wordt herkend of uitgesproken door VoiceOver.
 • Er zijn een aantal problemen met de nieuwe widgets die zijn geïntroduceerd met iOS 14 en iPadOS 14. In sommige gevallen leidt dit ertoe dat VoiceOver-focus 'vastloopt' wanneer u door widgets veegt in de weergave Vandaag of de weergave Vandaag, niet scrolt om alle widgets toegankelijk te maken naar VoiceOver. Soms is het actiemenu van de VoiceOver-rotor mogelijk niet aanwezig of werkt het niet zoals verwacht op gestapelde widgets.
 • De prestaties van de nieuwe VoiceOver-herkenningsfuncties van Apple zijn inconsistent en onbetrouwbaar, met name die van schermherkenning. Opgemerkt moet worden dat aan deze functies wordt gewerkt en dat uw kilometerstand kan variëren. Zoals de zaken nu zijn, zou u moeten verwachten dat er situaties zullen zijn waarin het inschakelen van een of meer van deze functies een slechtere ervaring oplevert dan het uitschakelen ervan.
 • De functie Gedetecteerde tekst die deel uitmaakt van de VoiceOver-herkenningsfuncties werkt niet met brailleleesregels.

Kleine bugs

 • Er zijn systeembrede situaties waarin u zult merken dat sommige VoiceOver-stemmen interpunctie zoals apostrofs en aanhalingstekens aankondigen wanneer ze niet uitgesproken mogen worden. Een oplossing is om over te schakelen naar een stem die dit gedrag niet vertoont. Een iets ingewikkelder oplossing is om een ​​tweede stem toe te voegen aan de taalrotor van VoiceOver; stel de stem in die secundaire taal in op uw favoriete stem; gebruik vervolgens de rotor om over te schakelen naar uw favoriete stem in de secundaire taal. Houd er rekening mee dat het wat vallen en opstaan ​​kan kosten om een ​​stem te vinden die zich gedraagt ​​zoals verwacht voor uw specifieke regio en taalbehoeften.
 • Na het toewijzen van een brailleleesregelopdracht aan VoiceOver-herkenning, zal het indrukken van de opdracht de functie niet omschakelen.
 • Bij gebruik van een brailleleesregel werkt het na het wijzigen van de lay-out van het startscherm (zoals het toevoegen of verwijderen van een app), het indrukken van de spatiebalk met punten 4-5-6 niet meer.
 • Soms is het bij het bewerken van de weergave Vandaag niet mogelijk om naar de knoppen 'Gereed' en 'Widget toevoegen' boven aan het scherm te vegen (merk op dat ze met aanraking kunnen worden gevonden).
 • Soms is het bij het bewerken van het App Library-scherm dat beschikbaar is op iOS 14 niet mogelijk om naar de 'Gereed'-knop boven aan het scherm te vegen (merk op dat deze kan worden gevonden door aan te raken).
 • Soms kondigt VoiceOver "Controlecentrum" niet aan wanneer het Controlecentrum is geactiveerd.
 • In de Translate-app die nieuw is in iOS 14 en iPadOS 14, werken de 'sleep'-opties die beschikbaar zijn vanaf de VoiceOver-rotor bij vertaalde items niet.
 • VoiceOver spreekt "Nieuwe regel" bij het aankondigen van de talen in de nieuwe Translate-app. Zo wordt 'Spaans Spanje' gesproken als 'Spaans. Nieuwe lijn. Spanje."
 • In de Translate-app is er een niet-gelabeld UI-element op het luisterscherm. Als u de knop 'Luisteren' activeert en veegt om het scherm te verkennen, ziet u een grijs tekstveld, een knop 'Sluiten' en een element dat niet wordt geïdentificeerd door VoiceOver en dat bij activering niets lijkt te doen .
 • Als u op de iPhone of iPod touch en op de laatste pagina van een map op het startscherm een ​​veegbeweging met drie vingers naar links uitvoert, wordt de app-bibliotheek ten onrechte geladen.
 • Wanneer u door de App-bibliotheek op iPhone of iPod touch navigeert met de optie Containers van de VoiceOver-rotor, scrolt de pagina niet verder dan wat momenteel visueel op het scherm wordt weergegeven.
 • Bij het uitvoeren van een snelkoppeling die de gebruiker vraagt ​​om een ​​menu te selecteren, kunnen VoiceOver-gebruikers het menu niet met een gebaar sluiten (iets wat kan worden gedaan als VoiceOver niet is ingeschakeld).

Als je nog meer toegankelijkheidsproblemen tegenkomt in iOS 14 of iPadOS 14, laat het anderen dan weten door hieronder een reactie te plaatsen. Geef hierbij zoveel mogelijk informatie, zodat anderen precies weten wat ze kunnen verwachten; wanneer en waar het probleem zich voordoet; en eventuele oplossingen die u hebt gevonden.

Toegankelijkheidsverbeteringen in iOS 14 en iPadOS 14

Onze tests suggereren dat de volgende reeds bestaande toegankelijkheidsproblemen zijn opgelost of gedeeltelijk zijn verholpen in iOS 14 en iPadOS 14:

 • Apple is doorgegaan met het verbeteren van de consistentie en betrouwbaarheid van gedrag wanneer zowel de donkere modus als Smart Invert zijn ingeschakeld. Er zijn nog steeds situaties in het hele systeem waarin de gebruikte kleuren mogelijk niet optimaal of consistent in gedrag zijn, maar onze ervaring suggereert dat dit minder in aantal is. Ook de kleurinversie van websites in Safari lijkt te zijn verbeterd; en ons vermoeden is dat in sommige gevallen waarin dit niet werkt zoals gewenst, dit eigenlijk aan de website ligt en niet aan iOS en iPadOS.
 • Bij het verwijderen van tekst uit een tekstveld is de audio- en haptische feedback die volgt op elke verwijdering niet langer de feedback die zou moeten aangeven dat je het begin van het tekstveld hebt bereikt (tenzij je dat daadwerkelijk hebt gedaan).
 • Bij het beantwoorden van een telefoongesprek met de 2-vingerbeweging Dubbeltikken ('Magic Tap'), stoppen de trillingen die met het belsignaal gepaard gaan nu zodra de beweging wordt uitgevoerd.
 • Wanneer u naar een audiobestand in de app Bestanden luistert, wordt de afspeelpositie verplaatst door omhoog of omlaag te vegen op de afspeelknop voor scrubber.
 • U kunt nu per regel navigeren bij het opstellen van een bericht in de Mail-app, hoewel er geen hoorbare feedback is zoals u zou verwachten (en is wat u hoort wanneer u per teken of woord navigeert).
 • Apple heeft enkele verbeteringen aangebracht met betrekking tot de frequentie en het aantal situaties waarin VoiceOver-focus spontaan naar een ander UI-element zal 'springen'. Er zijn nog steeds enkele gevallen waarin dit gebeurt (met name het gedrag in Safari en sommige apps die worden genoemd in onze lijst met nieuwe gematigde bugs), maar dit probleem lijkt veel verbeterd te zijn.
 • Het menu Bewerken in de rotor van VoiceOver is nu consistenter en betrouwbaarder wanneer de VoiceOver-focus zich in een tekstveld bevindt.
 • Het gebaar met twee vingers dubbeltikken ('Magic Tap') werkt opnieuw betrouwbaar om het afspelen van audio in Safari te pauzeren en te hervatten.

Als je tijdens je eigen gebruik van iOS 14 of iPadOS 14 nog meer fixes of verbeteringen tegenkomt, laat het ons dan weten door hieronder een reactie te plaatsen.

Veranderingen in gedrag

Zoals gebruikelijk is bij grote updates van het besturingssysteem, heeft Apple enkele wijzigingen aangebracht in functionaliteit of gedrag in iOS 14 en iPadOS 14. Aangezien veranderingen in gedrag soms redelijkerwijs als bugs kunnen worden aangezien, vindt u hieronder een lijst met de wijzigingen waarvan we momenteel op de hoogte zijn:

 • Bij het bewerken van het startscherm is het niet meer mogelijk om meerdere mappen tegelijk te slepen of om een ​​app en een map te slepen.
 • Wanneer u zich in de Vandaagweergave bevindt, merkt u misschien dat VoiceOver aangeeft dat het menu Acties beschikbaar is voor sommige widgets, terwijl dat in feite niet het geval is. Dit komt doordat sommige widgets van derden die vóór iOS 14 zijn gebouwd, geen acties hebben die VoiceOver kan uitvoeren, inclusief de actie Bewerken.

Als u andere wijzigingen kent waarvan u denkt dat ze hier moeten worden opgenomen, laat het ons dan weten door hieronder een opmerking te plaatsen.

Tot slot

We have been compiling these lists of new bugs for every major iOS release since iOS 7. In our opinion, iOS 14 and iPadOS 14 are an improvement over iOS 13 and introduce no new serious issues for blind and low vision users. However, there are certain to be more issues discovered and shared after we post this; so, if you haven't already upgraded, we would strongly recommend that you take a few moments to read through any replies to this post before doing so.

Bij het posten in de comments, vragen we je om de discussie over het onderwerp te houden en specifiek gerelateerd aan toegankelijkheidsproblemen die zijn geïntroduceerd of opgelost in iOS 14 en iPadOS 14. In het verleden kregen onze aankondigingsposten over jaarlijkse belangrijke iOS-updates meestal meer dan 100 reacties ; waardoor het des te belangrijker is dat lezers snel door de commentaren kunnen navigeren om de informatie te vinden die ze nodig hebben. Houd er bovendien bij het plaatsen van rekening mee dat de beslissing over het al dan niet installeren van een software-update een individuele beslissing is; en dat ieders situatie anders is en dat er geen goed of fout antwoord is.

Ten slotte willen we van deze gelegenheid gebruik maken om het toegankelijkheidsteam van Apple publiekelijk te bedanken voor hun tijdige reactie op de meeste bugrapporten die door ons team zijn ingediend tijdens de bètacyclus. Zoals altijd is uit onze ervaring duidelijk geworden dat het toegankelijkheidsteam ernaar heeft gestreefd ervoor te zorgen dat iOS en iPadOS de best mogelijke ervaring bieden aan blinde en slechtziende gebruikers.


Dit artikel delen via:
Facebook Twitter LinkedIn Email

Reactie #2 van 2 door Richard Sikkes op vr 18 sep 2020 om 12:34:24 uur.


UPDATE: Intussen is de test op de iPad goed verlopen en heb ik mijn iPhone ook maar even verwend met de update naar iOS 14. Dit ging op zich ook wel goed, het enige wat ik merk is de lagg / vertraging met VoiceOver, maar dit is lang zo erg niet als met de iOS 13.6 update, dus dat is dan weer een kleine meevaller.

Verder lijkt het systeem stabiel en goed te werken met heel af en toe wat haperingen met VoiceOver. Dit zal ongetwijfeld binnenkort in een volgende update worden aangepakt. De overgang van iOS 12 naar 13 verliep toch een stuk minder soepel dan de overstap van 13 naar 14, dus het kan vanaf nu alleen maar beter worden.

Wat mij betreft kun je deze update gerust doorvoeren op je iPhone of iPad. Maar zoals altijd met updates, dat is geheel op eigen risico, want ieder device is weer anders en reageert er ook weer anders op. Deze uitspraak doe ik ook geheel op basis van mijn eigen bevindingen met mijn iPhone 7 en de iPad 5e generatie.

Verder biedt deze update betere ondersteuning voor de diverse Corona apps, om daar gebruik van te maken heb je wel die CoronaMelder app nodig omdat Nederland toch wel eigenwijs is en een eigen lijn volgt met een app die door de overheid zelf de nek wordt omgedraaid en nog niet eens landelijk werkt. Momenteel is die app alleen nog maar een accuvreter voor mij.

Daarnaast is de ondersteuning voor Apple Pay flink uitgebreid en was het voor mij EINDELIJK mogelijk om mijn Rabobank pasje erin te krijgen zodat ik ook contactloos met m'n mobiel kan gaan betalen. Zo hoef je dus niet elke keer je pasje op te gaan zoeken in een overvolle beurs met allerlei pasjes, je pakt gewoon je aaifoon, houdt m voor de scanner en klaar is Kees.... Richard.

Het veranderde beginscherm valt reuze mee, dat kun je zelf helemaal zo instellen als je het zelf hebben wilt. Ik laat het zo zoals het was, want ja dat ben ik zo gewend en het scherm is al zo klein en dan wil je wel de rust op dat scherm behouden.

Verder viel me op dat VoiceOver in sommige gevallen de dingen net even anders benoemd, geeft wat meer informatie. Ook viel het me op dat de naam van de App Store heel maf wordt uitgesproken, iets van "Apple apestrofstore" of zoiets wat daar op lijkt.

Dit zijn tot nu toe mijn bevindingen, mocht ik meer tegenkomen, dan vermeld ik dat hier in dit artikel, of als het echt een ding is, dan wijd ik er een nieuw artikel aan, wordt wederom vervolgd....

Reactie #1 van 2 door Richard Sikkes op do 17 sep 2020 om 09:53:43 uur.


Intussen is de update ook bij mij aangeboden en heb m inmiddels geinstalleerd op mijn iPad.

Het installeren ging goed en zo op het eerste gezicht lijkt het allemaal probleemloos gegaan te zijn. Mijn vertrouwde stem "Claire Verbeterd" kwam weer keurig netjes terug na de installatie.

Wel valt me op dat ze dingen soms net even wat anders uitspreekt, zo ook bij het icoontje van de App-Store. Dat kan een instelling zijn, maar ook een bug, zoals hierboven beschreven. Dat moet ik dus nog even verder uit gaan zoeken.

De eerste indruk is in ieder geval positief te noemen, maar wacht nog maar even met het installeren ervan. Ik ga vandaag in ieder geval verder met uitproberen op de iPad en als dat allemaal goed is gegaan, zet ik m'n iPhone 7 aan het werkt en dan kijken hoe dat met de hoortoestellen gaat. Natuurlijk hou ik je op de hoogte in dit topic of een nieuw artikel op deze site. Wordt vervolgd.....

U bent momenteel niet ingelogd.
Log in om een reactie te plaatsen.
Meer weten?
Bekijk de collectie Media bestanden, de FAQ (Veel gestelde vragen) en u kunt altijd vrijblijvend contact met mij opnemen om al uw vragen te beantwoorden, of direct een afspraak met mij te maken voor een van mijn services. Daarnaast bevat de Blog een schat aan allerlei nuttige en handige informatie en zijn er prachtige en unieke producten te koop in de Webshop. En bekijk ook eens het Fotoalbum voor mijn speksteen creaties en andere leuke foto's en plaatjes.

Meer informatie over de persoon achter deze website kunt u op deze pagina vinden, of meer informatie over deze website.

Heeft u een tip, suggestie of een interessant verhaal, wat eigenlijk wel een mooi plaatsje op deze website verdient, laat het me weten via het Contactformulier. Alleen samen kunnen we er een mooie, toegankelijke en goede website van maken.


Ook interessant:

Nu in de webshop:

Reclame filter voor je netwerk
Reclame filter voor je netwerk
99.95
Bekijk Product
Bezoek de Webshop voor meer unieke producten.

Volg me op:

Facebook

RSS Feeds:

RSS

 

Nog even dit:

Poll:

De Witte Stok zou veel meer aandacht in de media moeten krijgen.

Eens
Oneens
Geen mening
Maak uw keuze om het resultaat te tonen.

Steun deze website met een donatie.

Scan de QR code.

QR code om een donatie te doen

of klik op de link:

https://betaalverzoek.rabobank.nl/
betaalverzoek/?id=MXA6uW1SR8CFmR5AA8zPSw

Alvast hartelijk dank!