Home Services Media Shop Blog Fotoalbum FAQ Over.. Contact Inloggen Registreren Winkelmandje: 0 Item(s) (€ 0,00)

Richard's Blog: Die meneer kijkt altijd zo nors

Die meneer kijkt altijd zo nors Die meneer kijkt altijd zo nors
Geschreven door Richard Sikkes op zo 30 aug 2020 om 23:48:44 uur.
Dit artikel is 354 keer bekeken en er zijn 0 reactie(s) geplaatst.

Van tijd tot tijd vang ik nog weleens wat op en in eerste instantie doe ik er niets mee, maar ik sla het wel op in mijn geheugen zo blijkt. Een tijdje terug hoorde ik een verhaal, wat me achteraf gezien best wel bekend in de oren klonk. Het was ook heel herkenbaar.

Het verhaal ging over hoe de omgeving snel een oordeel kan vellen over iemand, terwijl het in werkelijkheid helemaal niet zo is. Het verhaal hoorde ik in een gesprek bij de dagbesteding. Hij vertelde dat hij in zijn omgeving had opgevangen dat mensen hem nogal nors vonden kijken en hem daarom niet aan durfden te spreken. Hij komt op mij alles behalve nors over, het is de vriendelijkheid zelve, daar zit geen vlieg kwaad in. Alleen de beste man is blind en hoort slecht. Ja, er zijn ook blinden die slechthorend zijn, dat heet een dubbele beperking of doofblind. Het is best wel een hele lastige combinatie, je ziet al niks en dan hoor je ook nog eens bijna niks, terwijl je het dan juist van je gehoor moet hebben.

Iemand met slechte ogen, maar wel met goede oren, kan het gemis aan zicht nog enigszins compenseren met het gehoor. Iemand die slecht hoort, maar wel goede ogen heeft, kan het gemis van het gehoor weer compenseren met het zicht. Maar mensen met een dubbele beperking hebben die luze helaas niet en zijn dus nog meer van de buitenwereld afgesloten.

Maar om even weer terug te gaan naar mijn verhaal, zijn omgeving vind hem er nogal nors uitzien en een norse uitstraling hebben. Dat is iets wat ik wel vaker gehoord heb over blinden en slechtzienden en ik heb het zelf ook wel met eigen ogen gezien en oh ja, ik maak me er zelf ook schuldig aan. Ik heb dat verwijt ook wel gehoord. Pas toen hij het verhaal vertelde, viel bij mij het kwartje, het was zo herkenbaar. Onderweg naar huis dacht ik er nog eens goed over na.

Daar moet toch een verklaring voor zijn, waarom kijken wij soms of meestal nors, terwijl we dat op dat moment helemaal niet zijn? Tijdens het gesprek bij de dagbesteding hadden we er al zo’n beetje een verklaring voor bedacht en deze luidt als volgt:

Het kost ons dubbel zoveel energie en inspanning om dingen te doen, dingen die voor anderen haast vanzelfsprekend zijn, kosten ons een hoop inspanning, energie. We moeten veel op de tast doen, we moeten bij wijze van spreken, 3 keer nadenken voordat we een voet verzetten en telkens een aantal zetten vooruit denken. Ondertussen moeten we ook nog de omgeving in kaart brengen in ons hoofd en bepalen waar we zijn. Omdat we het al niet goed zien, of helemaal niks zien, is dit echt heel lastig.

Om je een indruk te geven van hoe dat ongeveer voor ons is, zou je thuis in je eigen huis eens een geblindeerde bril of blinddoek op moeten doen en probeer dan maar eens veilig, zonder iets te breken, je weg te vinden in huis. Je denkt misschien, ha dat is makkelijk, ik ken mijn huis. Ik kan je vertellen, dat valt vies tegen, daarom raad ik je ook aan om dat thuis binnen te proberen. Buitenshuis is het een ander verhaal. Voor ons is het buiten doodeng en kost het nog veel meer inspanning en energie. Het is buiten een vreemde en vooral steeds veranderende omgeving.

We zijn dus supergeconcentreerd onze weg te vinden en dan kijken we niet altijd even vrolijk en vriendelijk. Bovendien hebben veel slechtzienden ook nog eens een speciale (donkere) bril op, wat het er ook niet echt beter op maakt. Voor onze ogen is zo’n bril natuurlijk erg prettig, maar het ziet er best wel eng uit. Sommigen hebben dan zelf’s zo’n uitstraling dat je dan wel uit de buurt blijft. In Coronatijd is dat wel handig, want dan houdt men in ieder geval afstand.

Maar we zijn helemaal niet boos, of nors en we willen juist graag aangesproken worden en we willen ook best wel een praatje maken, al was het maar over het weer, is toch weer even een contactmomentje. Mensen kunnen ons gerust benaderen om bijvoorbeeld te vragen waar die witte stok voor dient, of hoe je daarmee je weg vindt. Of hoe men zich redt in het verkeer of de weg vindt op het station. Mensen vinden het leuk als je ze dingen uitlegt van hoe je je weg vindt en het dan ook laat zien of voelen. Geef ze uitleg over de geleidelijnen en dat men ze vrij moet houden. Laat de mensen de Braille aanwijzingen voelen die er zijn.

Natuurlijk zijn ook wij weleens behoorlijk gefrustreerd en stralen dat dan ook uit. Het is ook best wel fristrerend om zo afhankelijk van anderen te zijn, altijd maar hulp te moeten vragen en vertrouwen hebben in de omgeving. Vooral als je op latere leeftijd ermee te maken krijgt, dan komt er ineens heel wat op je pad. Sommigen vinden het heel moeilijk om daar mee om te gaan en zijn er constant mee aan het worstelen. Tegen hen wil ik graag zeggen, accepteer, ehm nee dat is niet het juiste woord, want eigenlijk valt het niet te accepteren. Je moet een manier zien te vinden om ermee te dealen, alleen dan kun je het een plekje geven en je erbij neerleggen. Of zoals ze het bij de Belastingdienst zo mooi kunnen zeggen, leuker kunnen we het niet maken.

Als je van jongs af aan er al mee opgegroeid bent, of ermee geboren bent, dan weet je eigenlijk niet beter, je weet niet wat je eventueel mist. Zo loop ik al mijn hele leven rond met slechte oren, ik kan me geen voorstelling maken van hoe het zou zijn als ik helemaal goed zou horen. Ook met mijn ogen is dat in zekere zin het geval. Ik ben altijd al slechtziend geweest, alleen op latere leeftijd viel 1 van de ogen weg. Dat gebeurde niet van de 1 op de andere dag, maar ging best wel snel. Dus ik weet hoe het was om met 2 ogen te kunnen zien En bovendien heb ik een stuk beter kunnen zien dan wat ik nu doe, ik heb 30 a 35% kunnen zien, nu zie ik minder dan 10%.

Bij Visio Het Loo Erf in Apeldoorn, waar ik een half jaar heb gerevalideerd, hebben ze een ervaringsbril gemaakt op mijn zichtveld, Dit is een prachtig middel om een goedziende te laten zien hoe wij slechtzienden of blinden de wereld ervaren. Dat is best wel confronterend, men word echt met de neus op de feiten gedrukt. Dan pas beseft men dan het allemaal wel heel beperkt is en dat het allemaal best wel lastig is. Ik maak best wel veel gebruik van deze bril, iedereen die voor het eerst in contact komt met mij, krijgt eerst die bril op de neus. De meesten kijken even de kamer rond en zetten m dan snel weer af met de woorden “wauw dat is wel heel erg weinig”. Alleen ja ik kan m helaas niet afzetten zodat ik ook weer goed kan zien, was het maar waar.

Om nog meer indruk te maken, zou je de mensen met bril op eens een boterham moeten laten smeren, of iets inschenken. Of laat ze even een stukje in de tuin of op de stoep lopen met de bril op. Ga maar niet direct het drukke verkeer in, al heb ik die neiging af en toe weleens, dan zullen ze het merken ook. Maar nee, zo ver moeten we nou ook weer niet gaan, het moet wel leuk blijven en het liefst zonder brokken.

Ik hoop dat ik hiermee het negatieve beeld van blinden en slechtzienden om heb kunnen buigen naar een positief beeld. We zijn zo gek nog niet, we staan ons mannetje of vrouwtje en verdienen alle respect en hulpvaardigheid van de wereld. En ja ook wij hebben humor en kunnen ook best wel tegen een grapje en je kunt echt wel met ons lachen.


Dit artikel delen via:
Facebook Twitter LinkedIn Email

Dit artikel heeft (nog) geen reacties.
U bent momenteel niet ingelogd.
Log in om een reactie te plaatsen.
Meer weten?
Bekijk de collectie Media bestanden, de FAQ (Veel gestelde vragen) en u kunt altijd vrijblijvend contact met mij opnemen om al uw vragen te beantwoorden, of direct een afspraak met mij te maken voor een van mijn services. Daarnaast bevat de Blog een schat aan allerlei nuttige en handige informatie en zijn er prachtige en unieke producten te koop in de Webshop. En bekijk ook eens het Fotoalbum voor mijn speksteen creaties en andere leuke foto's en plaatjes.

Meer informatie over de persoon achter deze website kunt u op deze pagina vinden, of meer informatie over deze website.

Heeft u een tip, suggestie of een interessant verhaal, wat eigenlijk wel een mooi plaatsje op deze website verdient, laat het me weten via het Contactformulier. Alleen samen kunnen we er een mooie, toegankelijke en goede website van maken.


Ook interessant:

Nu in de webshop:

Speksteen gezicht met mondkapje
Speksteen gezicht met mondkapje
49.95
Bekijk Product
Bezoek de Webshop voor meer unieke producten.

Volg me op:

Facebook

RSS Feeds:

RSS

 

Nog even dit:

Poll:

De Witte Stok zou veel meer aandacht in de media moeten krijgen.

Eens
Oneens
Geen mening
Maak uw keuze om het resultaat te tonen.

Steun deze website met een donatie.

Scan de QR code.

QR code om een donatie te doen

of klik op de link:

https://betaalverzoek.rabobank.nl/
betaalverzoek/?id=MXA6uW1SR8CFmR5AA8zPSw

Alvast hartelijk dank!