Home Services Media Shop Blog Fotoalbum FAQ Over.. Contact Inloggen Registreren Winkelmandje: 0 Item(s) (€ 0,00)

Richard's Blog: Fietsers horen niet op de stoep

Fietsers horen niet op de stoep Fietsers horen niet op de stoep
Geschreven door Richard Sikkes op di 25 aug 2020 om 18:39:41 uur.
Bijgewerkt op zo 29 nov 2020 om 10:57:41 uur.
Dit artikel is 493 keer bekeken en er zijn 1 reactie(s) geplaatst.

Je kent het vast wel, loop je lekker relaxed rustig op de stoep, word je ineens opgeschikt door een fietser die rakelings langs je fietst op de stoep. Je schikt je kapot, want dat verwacht je niet, want je loopt op de stoep, wat normaal een voetgangersdomein is. Voor mensen die goed kunnen zien en horen is dit soms al best eng en lastig, laat staan voor blinden en slechtzienden, of mensen met een handicap die daardoor minder goed ter been zijn.

Als ik alleen even voor mezelf spreek, ik ben zeer slechtziend EN slechthorend en loop netjes op de stoep met mijn taststok en boodschappentrolley. Duidelijk herkenbaar dankzij mijn taststok, want die is reflecterend wit en maakt op sommige bestrating best wel veel herrie, dus ik ben duidelijk aanwezig, bijna niet te missen. En nee, ik heb geen hesje aan, waarop staat “Ik zie je niet, hou jij afstand?”, dat weiger ik gewoon om dat ding aan te trekken, want je loopt er compleet mee voor schut en omdat ik van mening ben dat die witte stok duidelijk genoeg is.

Al ratelend vervolg ik mijn weg naar de winkel, tot ineens uit het niets een fietser op me afkomt, die ik pas op het allerlaatste moment opmerk en daar dus behoorlijk van schrik. Als ik er vervolgens wat van zeg van “niet op de stoep fietsen!”, krijg ik meestal een grote mond terug, of een “Ja sorry, ik weet het” en vervolgens fietsen ze doodleuk door alsof er niets aan de hand is. Die enkele keer dat ik een fietser wel op tijd opmerk, maak ik mezelf zo breed mogelijk en probeer de weg te blokkeren, zodat ie wel af moet stappen om langs mij te komen. Dat wordt me niet altijd in dank afgenomen en vaak is het weer die sorry. Als ze dan vervolgens om me heen zijn, gaan ze even vrolijk weer op die fiets zitten en vervolgen al mopperend hun weg, op de stoep!!!

Heel af en toe krijg ik wel de kans om een kort praatje te maken met diegene en dan probeer ik het ook uit te leggen waarom ik zo reageer. Ik ben niet de enige slechtziende of blinde en ik leg ook uit dat men hier behoorlijk van schrikt. Zelfs blindengeleidehonden raken hierdoor van slag, het is gewoon niet leuk meer. Als blinde of slechtziende is het al een hele onderneming om de straat op te gaan en het is allemaal ook best wel eng, want je ziet niet wat er om je heen gebeurt en we zitten geen van allen op een ongeluk te wachten. Ik probeer het altijd wel vriendelijk te brengen en een klein beetje humor te gebruiken, zodat de boodschap niet zo bot overkomt, maar toch wel een beetje blijft hangen. Iets van “Helaas heb ik geen bevoegdheid om boetes uit te delen, maar als ik die wel had, dan had u een flinke boete te pakken”.

Nu zijn er veel organisaties en stichtingen in Nederland, die beweren voor onze belangen op te komen en het leven voor ons zo aangenaam mogelijk te maken, maar in de praktijd zie ik hier helemaal niks van terug. De Oogvereniging, ANWB, Bovag, Fietsersbond e.d., ze doen er allemaal niks mee en zelfs de politie en de BOA’s handhaven niet, want je ziet bijna geen agent of boa op straat. Sterker nog, er liep een keer een agente achter me en toen was daar ineens die fietser die rakelings lang ons reed, maar ze greep niet in, liep gewoon door. Helaas was ik op dat moment, het is al een aantal jaren geleden, was ik niet zo mondig als nu, dus ik heb ‘r er toen helaas niet op aangesproken, ze was trouwens al weg voordat ik er erg in had.

Moeten wij als blinden en slechtzienden dan maar het recht in eigen hand gaan nemen? Nee, dat lijkt me ook niet zo heel handig, al heb ik die neiging soms wel om eens lekker met die stok rond te gaan meppen en maaien, maar dan heb je de kans om andere “onschuldigen” te raken en dat kan je duur komen te staan, want juist dan zul je net zien dat er dan WEL gehandhaafd wordt en dan ben jij de sigaar en gaat de dader alsnog vrijuit. Nee, we moeten dit niet met geweld oplossen, we moeten dit slimmer aanpakken.

Eigenlijk zouden we met z’n allen naar het Malieveld in Den Haag moeten gaan om te demonstreren voor meer aandacht voor de witte stok en dat de stoep voor de voetgangers is en NIET voor de fietsers, daar hebben ze FIETSPADEN voor aangelegd. Als voetganger moet je het niet wagen om op het fietspad te gaan lopen, krijg je ook van alles naar je hoofd geslingerd of je wordt gewoon van je sokken gereden. Maar demonstreren in deze coronatijd is niet handig, zeker als je je bedenkt dat wij al ontzettend moeite hebben met het houden van de 1.5 meter afstand en het risico dat relschoppers roet in het eten gaan gooien en dat is wel het laatste wat we willen, toch?

Beter is om al die stichtingen en organisaties die ons land rijk is eens flink aan het werk te zetten, zij hebben de netwerken, contacten en mogelijkheden om hier wat mee te doen. De organisaties zouden eindelijk eens moeten SAMENWERKEN in plaats van elkaar de tent uit vechten. Alleen SAMEN kunnen we dit oplossen. Dus deel dit artikel zoveel mogelijk op social media en vooral met al die organisaties en de media. Zorgen dat men niet meer om ons heen kan.

Ik hoop dat we op deze manier meer aandacht en begrip krijgen voor onze problematiek en dat er voortaan meer rekening gehouden wordt met ons, want het is niet alleen dit probleem met de fietsers, er zijn wel meer dingen, maar laten we hiermee beginnen, want we moeten ergens mee beginnen en we willen geen van allen opgesloten in huis zitten omdat we de straat niet meer op durven te gaan, ook wij hebben recht op een zo normaal mogelijk leven.

Dus laat ik maar meteen aftrappen en alvast beginnen met dit artikel te delen onder mijn Facebook vrienden en vriendinnen wie volgt?

Alvast hartelijk dank!

Met vriendelijke groet,

Richard Sikkes – Sneek.


Dit artikel delen via:
Facebook Twitter LinkedIn Email

Reactie #1 van 1 door Richard Sikkes op vr 01 jan 2021 om 20:35:40 uur.


UPDATE: We zijn nu een aantal maanden verder en ik merk nog steeds dat dit soort berichten delen nog steeds een absolute noodzaak is. Vanmiddag had ik ook weer een aanvaring met een fietser die op de stoep fietste, dit keer hebben we elkaar geraakt. Ik riep nog, "niet op de stoep fietsen!" en bleef rustig doorlopen, onze schouders raakten elkaar.

Madam of meneer fietst vrolijk verder alsof er niets aan de hand is. Meestal krijg je wel een grote bek terug of een sorry, ja ik weet het. Maar deze keer helemaal niks. Gelukkig kon ik m'n weg vervolgen en had ik geen schade, alles doet het nog. Maar inwendig vreten dit soort dingen wel aan me. Elke keer schrik ik me lam en maakt het me boos en verdrietig tegelijk. We zijn echt een lui volkje geworden en het moet altijd maar snel snel snel, men lijkt altijd haast te hebben.

Voor 2021 wil ik zeggen, doe het eens wat rustiger aan en stap met die luie krent van die fiets af als je in voetgangersgebied bent, dan doe je maar wat langer over de reis, maar je ziet veel meer van de omgeving en je ontmoet misschien nog wel eens een leuke blinde of zo, wie weet?

U bent momenteel niet ingelogd.
Log in om een reactie te plaatsen.
Meer weten?
Bekijk de collectie Media bestanden, de FAQ (Veel gestelde vragen) en u kunt altijd vrijblijvend contact met mij opnemen om al uw vragen te beantwoorden, of direct een afspraak met mij te maken voor een van mijn services. Daarnaast bevat de Blog een schat aan allerlei nuttige en handige informatie en zijn er prachtige en unieke producten te koop in de Webshop. En bekijk ook eens het Fotoalbum voor mijn speksteen creaties en andere leuke foto's en plaatjes.

Meer informatie over de persoon achter deze website kunt u op deze pagina vinden, of meer informatie over deze website.

Heeft u een tip, suggestie of een interessant verhaal, wat eigenlijk wel een mooi plaatsje op deze website verdient, laat het me weten via het Contactformulier. Alleen samen kunnen we er een mooie, toegankelijke en goede website van maken.


Ook interessant:

Nu in de webshop:

Speksteen Pinguin (15cm)
Speksteen Pinguin (15cm)
39.95
Bekijk Product
Bezoek de Webshop voor meer unieke producten.

Volg me op:

Facebook

RSS Feeds:

RSS

 

Nog even dit:

Poll:

De Oogvereniging zou zich veel actiever moeten opstellen in de Media

Ja
Nee
Geen mening
Maak uw keuze om het resultaat te tonen.

Steun deze website met een donatie.

Scan de QR code.

QR code om een donatie te doen

of klik op de link:

https://betaalverzoek.rabobank.nl/
betaalverzoek/?id=MXA6uW1SR8CFmR5AA8zPSw

Alvast hartelijk dank!