Home Services Media Shop Blog Fotoalbum FAQ Over.. Contact Inloggen Registreren Winkelmandje: 0 Item(s) (€ 0,00)

Richard's Blog: Google, ik word hier niet echt gelukkig van

Google, ik word hier niet echt gelukkig van Google, ik word hier niet echt gelukkig van
Geschreven door Richard Sikkes op ma 29 jun 2020 om 16:15:51 uur.
Bijgewerkt op zo 29 nov 2020 om 11:07:58 uur.
Dit artikel is 214 keer bekeken en er zijn 1 reactie(s) geplaatst.

Google is weer eens lekker bezig met allerlei veranderingen in zijn diensten en services, dat is op zich een mooi streven, maar persoonlijk word ik hier niet echt gelukkiger van, helemaal omdat de veranderingen toch min of meer door je strot geduwd worden en het niet of nauwelijks weer aan te passen is.

Blijkbaar is er onlangs weer zo’n update ronde geweest en zijn er weer de nodige dingen veranderd. Omdat ik zelf slecht tegen felle lichte achtergronden kan, selecteer ik waar mogelijk altijd donkere thema’s of kleuren. Blijkbaar hebben ze daar bij Google een voorliefde voor felle witte achtergronden met vage lichtgrijze letters, dat is voor mij niet te doen. Was het eerst nog beperkt tot de instellingen in de Chrome webbrowser, nu blijken ze dit ook door te voeren in hun Gmail web interface.

Ik had al een aangepast thema en dat werkte tot nu toe prima. Nu ze de hele boel op de schop hebben gedaan en zelfs de oude thema’s hebben aangepast, wordt die web interface voor mij onwerkbaar. Zelfs als ik een donker thema kies, zie ik nog steeds die lichte achtergronden als je een email bericht opent of een nieuwe aanmaakt. Zucht, maar weer naar die lichte menu’s om de juiste instellingen te vinden. De ogen beginnen al te tranen bij het idee. Nu blijkt dat je alleen een thema kunt kiezen en niet de individuele elementen van een eigen kleur kunt voorzien.

Zelfs een extensie als Dark Reader, helpt hier niet tegen, wat ik ook probeer. Die witte kleur wordt echt door je strot geduwd en flink aangestampt.

Door dit soort grappen begin ik onderhand toch echt wel te balen van Google, zeker hun witte webdiensten. Gelukkig kun je je gmail account ook zonder die web interface benaderen met een email client als Outlook en Thunderbird. Maar die web interface was best wel handig om snel even te checken op mail en snel even een reactie te geven, zonder dat je die zware programma’s hoeft te openen. Gelukkig kan mijn iPhone en iPad er ook bij, dus dat is het probleem niet. Maar er zijn ook mensen die deze alternatieven niet zo makkelijk bij de hand hebben en gebonden zijn aan de web interface.

Maar het is niet alleen Google die er een potje van maakt, het schijn een trend te zijn om allerlei vage kleurtjes te gebruiken en het lijkt soms wel een wedstrijd van wie kan de meest onleesbare interface maken. Zelfs in Windows zelf merk ik dergelijke zaken. Nu heb ik dat grotendeels zelf wel een beetje op weten te lossen door de instelling Hoog contrast te gebruiken, maar lang alle programma’s respecteren het geselecteerde thema niet en gaan doodleuk hun eigen weg.

Nu zijn er wel allerlei toegankelijkheid regels en richtlijnen, maar als niemand zich daaraan houdt, wat hebben die richtlijnen dan voor zin? Hier zou de oogvereniging zich meer voor in moeten spannen, die doen in mijn ogen hier ook veel te weinig mee en lijken zich alleen maar druk te maken over die belachelijke hesjes, waarin je compleet voor schut loopt.

Nu hebben ze het wel allemaal mooi over racisme en discriminatie en dat dat de wereld uit geholpen moeten worden, maar niemand staat erbij stil dat gehandicapten dagelijks geconfronteerd worden met discriminatie. Er wordt geen rekening gehouden met ons en als we een baan willen hebben net als ieder ander mens, worden we steeds, al dan niet met een smoes afgewezen. Het gevolg is dat velen achter de geraniums gaan zitten en wegkwijnen van eenzaamheid. Het wordt ons zo onmogelijk gemaakt om ook een beetje een normaal leven te kunnen leiden. En wat doet de oogvereniging? Niets, alleen stomme hesjes maken en nietszeggende nieuwsbrieven versturen. Zij zijn toch de partij die voor ons op moeten komen en desnoods de media op moeten zoeken om aandacht voor onze problemen te krijgen en te houden.

Maar ok, ik dwaal zoals gewoonlijk weer eens af, maar het geeft denk ik wel aan hoe hoog deze frustraties zitten en ik spreek toch echt niet alleen voor mezelf. Ik begon met Google, dus daar eindig ik ook weer mee. Het is dat ze bepaalde diensten leveren, zoals ReCaptcha en Search Console om het verkeer op je website in goede banen te leiden en om goed in de zoekmachine terecht te komen, zodat mensen je ook kunnen vinden. En eigenlijk zijn daar niet of nauwelijks alternatieven voor, die ook nog eens gratis te gebruiken zijn en als ze er al zijn, ben ik ze nog niet tegengekomen. Zodra ik een mogelijkheid zie om van dat hele google gedoe af te komen, zal ik dat ook zeker in gang zetten, want ik ben er onderhand wel een beetje klaar mee.


Dit artikel delen via:
Facebook Twitter LinkedIn Email

Reactie #1 van 1 door Richard Sikkes op do 02 jul 2020 om 20:02:05 uur.


UPDATE: De problemen zijn nu ineens als sneeuw voor de zon opgelost, zonder dat ik er ook maar iets aan heb gedaan. Of het was een bug of er was een stylesheet niet goed ingeladen, ik weet het niet. Maar ik ben nu wel heel erg blij dat mijn donkere thema nu weer echt helemaal donker is.

Google is gelukkig ook niet de enige die moeite heeft met de donkere thema's, ik zie dat op de iPhone en iPad ook regelmatig dat apps zich niet helemaal aan het thema houden. Zelfs in |Windows en Linux zie ik dit. Er is dus nog eeen hoop werk aan de winkel om dit probleem voorgoed de wereld uit te helpen.

U bent momenteel niet ingelogd.
Log in om een reactie te plaatsen.
Meer weten?
Bekijk de collectie Media bestanden, de FAQ (Veel gestelde vragen) en u kunt altijd vrijblijvend contact met mij opnemen om al uw vragen te beantwoorden, of direct een afspraak met mij te maken voor een van mijn services. Daarnaast bevat de Blog een schat aan allerlei nuttige en handige informatie en zijn er prachtige en unieke producten te koop in de Webshop. En bekijk ook eens het Fotoalbum voor mijn speksteen creaties en andere leuke foto's en plaatjes.

Meer informatie over de persoon achter deze website kunt u op deze pagina vinden, of meer informatie over deze website.

Heeft u een tip, suggestie of een interessant verhaal, wat eigenlijk wel een mooi plaatsje op deze website verdient, laat het me weten via het Contactformulier. Alleen samen kunnen we er een mooie, toegankelijke en goede website van maken.


Ook interessant:

Nu in de webshop:

Speksteen Pinguin (25cm)
Speksteen Pinguin (25cm)
49.95
Bekijk Product
Bezoek de Webshop voor meer unieke producten.

Volg me op:

Facebook

RSS Feeds:

RSS

 

Nog even dit:

Poll:

Ook na de Coronacrisis zou het winkelpersoneel gele- of oranje hesjes moeten blijven dragen.

Ja
Nee
Weet niet
Maak uw keuze om het resultaat te tonen.

Steun deze website met een donatie.

Scan de QR code.

QR code om een donatie te doen

of klik op de link:

https://betaalverzoek.rabobank.nl/
betaalverzoek/?id=MXA6uW1SR8CFmR5AA8zPSw

Alvast hartelijk dank!