Home Services Media Shop Blog Fotoalbum FAQ Over.. Contact Inloggen Registreren Winkelmandje: 0 Item(s) (€ 0,00)

Richard's Blog: Hoe krijgen we een Media schuwe Oogvereniging zover dat ze Mediageil wordt?

Hoe krijgen we een Media schuwe Oogvereniging zover dat ze Mediageil wordt? Hoe krijgen we een Media schuwe Oogvereniging zover dat ze Mediageil wordt?
Geschreven door Richard Sikkes op di 20 okt 2020 om 19:23:33 uur.
Bijgewerkt op vr 25 dec 2020 om 23:30:29 uur.
Dit artikel is 483 keer bekeken en er zijn 1 reactie(s) geplaatst.

Keer op keer erger ik me rood, geel en groen aan het feit dat de Oogvereniging alleen maar bezig is met zichzelf en niet met haar leden, die allemaal keurig netjes 30 euro per jaar betalen om lid te zijn van een vereniging die beweert op te komen voor onze belangen. Ze zullen best wel het nodige werk doen, alleen zie en hoor ik daar bar weinig of niets van.

Ik roep al ruim een half jaar dat men veel meer de Media op moet zoeken, zeker in deze Coronatijd, met alle maatregelen die van kracht zijn. Heel veel andere doelgroepen krijgen de nodige Media aandacht en hierin mis ik toch duidelijk de Oogvereniging. Ja op social media (facebook), zijn ze volop bezig je startpagina vol te plempen met van alles en nog wat, telefonische "borrel" uurtjes en andere "nutteloze" zaken. Maar men beseft volgens mij niet, dat lang iedereen geen Facebook of een computer heeft, of daar mee om kan gaan. Je zou het bijna vergeten tegenwoordig, maar we hebben ook nog steeds Radio en TV en er zijn ook nog steeds mensen die daar volop gebruik van maken. Niet iedereen heeft de luxe van een computer of kan ermee omgaan en juist die doelgroep wordt tegenwoordig "vergeten".

Al die Corona maatregelen zijn leuk, aardig en goed bedoeld om het virus onder controle te krijgen, maar er wordt werkelijk totaal geen rekening gehouden met blinden, slechtzienden, doofblinden en laaggeletterden. Zo worden er allerlei visuele aanwijzingen gegeven in tekst en pictogrammen, liggen er pijlen op de grond om de looproutes aan te geven. Maar al die zaken zien wij natuurlijk niet, we lopen zelfs de borden omver. Winkelpersoneel is totaal niet voorbereid op klanten die het niet zien of horen en handelen er ook niet naar. Het is voor ons dan ook echt een hele uitdaging om op een veilige manier onze boodschappen te doen.

Nu heb je op TV allerlei talkshows (Op1, Jinek, Beau e.d.) en actualiteitenprogramma's (nieuwsuur, EditieNL en Hart van Nederland) en meestal zie je steeds dezelfde mensen die het woord doen namens een stichting of een doelgroep. De Oogvereniging is hierin totaal niet aanwezig en houdt zich angstvallig stil. Ik vraag me dan ook serieus af, wat de Oogvereniging dan wel aan het doen is?

Al in Mei heb ik dat al eens aangekaart bij de Oogvereniging en ze voelden zich behoorlijk aangevallen en schoten direct in de verdediging en kreeg ik een hele waslijst aan links met allerlei informatie over de zaken waar ze mee bezig zijn of mee bezig zijn geweest. En vervolgens wordt er totaal geen actie ondernomen en blijft alles bij het oude. Sterker nog, er wordt volop ingezet op de groene hesjes met de tekst "Ik zie je niet, houd jij afstand?". Hier zou iedereen dan in rond moeten lopen. Leuk bedacht en zonde van het geld wat hier in is gestoken, want 1000 van die hesjes laten maken is ook niet gratis, maar niet goed doordacht. Ik neem aan dat we allemaal de geschiedenis wel een beetje kennen en dat we allemaal het begrip "Jodenster" wel kennen. Nu is dat wel een heel extreem voorbeeld, maar zo'n hesje is wel behoorlijk stigmatiserend, er wordt "weer" een label aan je geplakt. Bovendien is zo'n hesje totaal overbodig en voegt het niets toe. De meesten van ons hebben een "witte stok" en die zou duidelijk genoeg moeten zijn. Veel slechtzienden vinden het al vreselijk om met zo'n stok te lopen en schamen zich er ook voor. Denk je nou werkelijk dat zo iemand wel zo'n hesje aantrekt? Onder welke steen kom je dan vandaan?

Nu ook weer, op 15 Oktober was er de Internationale dag van de witte stok, op die dag vragen de diverse organisaties en stichtingen aandacht voor ons, de gebruikers van die witte stok en dat is alleen maar toe te juichen en mag wat mij betreft wel vaker dan 1 dag in het jaar. Zo'n dag zou eigenlijk helemaal niet nodig moeten zijn, maar helaas is het tegendeel waar, die is HEEL HARD nodig. Maar wat doet de Oogvereniging dan op zo'n dag? In sommige plaatsen in het land is er ergens een samenkomst van wat witte stokken, een ambtenaar en wat andere bobo's, die samen aan het poseren zijn voor een mooie foto in de krant. Er wordt vaak een "makkelijke" situatie opgezocht, bijv. een oversteekplaats op een busbaan, waar alleen taxi's en bussen rijden. Ja die stoppen wel voor die stok. Meneer of mevrouw de ambtenaar zou eens door een fietser overhoop gereden kunnen worden en voor weken of maanden uitgeschakeld zijn, dat kan toch niet?

Wij komen niet altijd van die "makkelijke" oversteekplaatsen tegen, wij worden regelmatig van de sokken gereden, of zijn al hijgend blij dat we de overkant ongeschonden hebben gehaald. Deelnemen aan het verkeer is best wel eng, doodeng, maar we doen het toch maar weer even, want we moeten wel, we hebben geen keuze.

Daarnaast zetten ze zich dit jaar volop in voor de actie van "Houd de lijn vrij", een hele goede actie, want ik weet uit eigen ervaring dat je helaas ook niet altijd kunt vertrouwen op de geleidelijnen. Dit jaar gaan ze in diverse gemeenten van die blauwe stoeptegels leggen waarop staat "Houd de lijn vrij". Ook weer van die leuke foto momenten voor ambtenaren en bono's en vervolgens wordt die hele tegel, of erger die hele lijn vergeten. Maar verandert het beleid ook? worden rare situaties aangepakt? wordt er gehandhaafd? Nee.

De communicatie over wat er die dag nog meer te doen is, of gebeurt is zeer vaag en onduidelijk.

Ja en zo kunnen we op die manier nog wel jaren door gaan klooien, maar dat gaat gewoon niet werken. De Oogvereniging MOET de Media op gaan zoeken en dan nog het liefst in SAMENWERKING met ALLE organisaties en stichtingen die zich voor onze doelgroep inzetten. Er moet gewoon veel meer samengewerkt worden, alleen SAMEN kom je tot de beste oplossingen. Maak SAMEN van die SIRE spotjes, tuig een GOEDE en TOEGANKELIJKE website op, die het hele jaar te bezoeken is, zorg dat je tekst en uitleg mag komen geven in de diverse programma's op radio en TV, geef voorlichting, laat mensen zelf ervaren hoe het is om blind door het verkeer te moeten, of boodschappen te doen met geen of beperkt zicht.

En de informatievoorziening kan naar mijn mening ook een stuk beter, nu is het een vage, drukke website met overal links en doorklikacties, het is voor mij al een hele uitdaging om de website van de Oogverniging te doorzoeken, een lamme vinger en hoofdpijn hou ik eraan over als ik klaar ben. Ik heb dan ook totaal niets met Wordpress sites. En dan het hoogste woord hebben over "Digitale toegankelijkheid". Bij mij komt de gedachte op van "hand in eigen boezem steken?". Ook de nieuwsbrief is een ramp, je hoort comtinue "blablabla groter dan groter dan link", goed veel links en als je op een link klikt, word je doorgestuurd naar de website en daar staat weer precies hetzelfde en je kunt nog een keer doorklikken. Vervolgens krijg je dan eindelijk het stuk(je) tekst te zien / horen waar je voor geklikt hebt. Meestal zijn het 1 of 2 zinnen en dat is het dan. Veel wijzer word je er niet van.

De Coronatijd doet hier natuurlijk ook geen goed aan, ik weet het. Er kunnen veel dingen gewoon niet of met beperkingen, daar heeft iedereen last van. Maar als je iets niet kunt doen, kun je je bezig houden met iets anders, wat wel kan. Bijvoorbeeld een goede website bouwen, spotjes maken, Media opzoeken e.d. Kortom alles wat ik hierboven heb genoemd.

Tekort aan mensen die bijvoorbeeld het woord willen doen in zo'n programma of mee willen werken aan zo'n spotje? Ik ken er zowiezo 2 die wel willen en waarschijnlijk zijn er nog wel meer in de doelgroep te vinden. En niet alleen om met het koppie op TV te komen, maar om een boodschap uit te dragen die ook binnenkomt bij de mensen. Herhaling is de kracht van reclame.

Op Facebook heb ik de afgelopen tijd wat berichtjes gepost en op berichten gereageerd, om zo de reacties te peilen en of er meer mensen zijn die graag willen dat de Oogvereniging meer voor haar leden doet. De reacties logen er niet om van zowel mensen die het ermee eens zijn en mensen die het er niet mee eens zijn. Van de laatste groep waren er een paar die zeiden dat ik in het bestuur moest gaan zitten in plaats van langs de kant staan bleren, of de beste stuurlui staan aan wal. Ik sta liever op de kade dan op een zinkend schip. En vanaf de kant heb je vaak net even wat meer overzicht van de situatie. Bovendien ben ik niet het type om in een bestuur te gaan zitten, ben niet iemand van ellelange overloze discussies, ik ben meer een doener. Dat gediscusseer lost niks op en vertraagt alleen maar.

Natuurlijk zijn we best bereid om in gesprek te gaan om tot oplossingen te komen. Maar duidelijk is wel dat er snel iets moet veranderen, zodat ons leven een stuk veiliger wordt.


Dit artikel delen via:
Facebook Twitter LinkedIn Email

Reactie #1 van 1 door Richard Sikkes op zo 22 nov 2020 om 22:36:14 uur.


UPDATE: Intussen heeft de Oogvereniging dit artikel ook gelezen en hebben contact met ons gezocht. Omdat ik deze tekst samen met Bianca had opgesteld en zij het allemaal veel beter kon verwoorden door de telefoon dan ik, heb ik de Oogvereniging doorgestuurd naar Bianca.

De dames hebben een goed telefoongesprek gehad en nu ligt de bal weer bij de Oogvereniging. We blijven dit natuurlijk op de voet volgen en houden je op de hoogte van de ontwikkelingen en vorderingen op dit gebied.

U bent momenteel niet ingelogd.
Log in om een reactie te plaatsen.
Meer weten?
Bekijk de collectie Media bestanden, de FAQ (Veel gestelde vragen) en u kunt altijd vrijblijvend contact met mij opnemen om al uw vragen te beantwoorden, of direct een afspraak met mij te maken voor een van mijn services. Daarnaast bevat de Blog een schat aan allerlei nuttige en handige informatie en zijn er prachtige en unieke producten te koop in de Webshop. En bekijk ook eens het Fotoalbum voor mijn speksteen creaties en andere leuke foto's en plaatjes.

Meer informatie over de persoon achter deze website kunt u op deze pagina vinden, of meer informatie over deze website.

Heeft u een tip, suggestie of een interessant verhaal, wat eigenlijk wel een mooi plaatsje op deze website verdient, laat het me weten via het Contactformulier. Alleen samen kunnen we er een mooie, toegankelijke en goede website van maken.


Ook interessant:

Nu in de webshop:

Speksteen gezicht met mondkapje
Speksteen gezicht met mondkapje
49.95
Bekijk Product
Bezoek de Webshop voor meer unieke producten.

Volg me op:

Facebook

RSS Feeds:

RSS

 

Nog even dit:

Poll:

De Oogvereniging zou zich veel actiever moeten opstellen in de Media

Ja
Nee
Geen mening
Maak uw keuze om het resultaat te tonen.

Steun deze website met een donatie.

Scan de QR code.

QR code om een donatie te doen

of klik op de link:

https://betaalverzoek.rabobank.nl/
betaalverzoek/?id=MXA6uW1SR8CFmR5AA8zPSw

Alvast hartelijk dank!