Home Services Media Shop Blog Fotoalbum FAQ Over.. Contact Inloggen Registreren Winkelmandje: 0 Item(s) (€ 0,00)

Richard's Blog: iOS 13.4? Wacht met updaten!!!

iOS 13.4? Wacht met updaten!!! iOS 13.4? Wacht met updaten!!!
Geschreven door Richard Sikkes op wo 25 mrt 2020 om 01:59:33 uur.
Bijgewerkt op vr 25 dec 2020 om 23:37:07 uur.
Dit artikel is 177 keer bekeken en er zijn 0 reactie(s) geplaatst.

Zojuist de nieuwe iOS 13.4 update geinstalleerd op zowel mijn iPhone als op mijn iPad, in de hoop dat er weer de nodige fouten eruit gehaald zijn. Maar zoals bij elke update van iOS 13.x, lost het inderdaad de nodige zaken op en worden er allerlei nieuwe (nutteloze) functies toegevoegd. Dat is leuk voor mensen die goed kunnen zien en horen, maar voor ons zijn de nieuwe functies in de meeste gevallen nutteloos omdat het behoorlijk visueel is.

Voor ons zijn meer de updates van VoiceOver en de toegankelijkheid van belang, zowel de ondersteuning van spraak, braille en de gehoorapparaten.

Zoals gezegd heb ik deze nieuwe update van 24 maart 2020 geinstalleerd om te kijken of er intussen zaken zijn verbeterd en/of aangepast. Omdat de update net was verschenen was het erg druk op de servers van Apple, het aanvragen en downloaden van de update duurde ruim 1.5 uur en dan moest ie de boel nog installeren.

Na installatie viel me meteen op dat mijn vertrouwde VoiceOver stem was verdwenen en ik werd aangesproken door een mannenstem. Waar is de verbeterde Claire gebleven??? Dit is al de zoveelste keer dat me dit gebeurt dat de stem veranderd is. Apple houd daar eens mee op en laat die stem nu eens gewoon staan, of zorg dat de nieuwere versies van de stemmen meteen te downloaden zijn. Het is ronduit een drama om de stem te veranderen, want Claire is (nog) niet beschikbaar, Xander wil niet downloaden en de Belgische Ellen doet het pas na het uit en aanzetten van VoiceOver.

Goed Ellen heeft een leuk klinkende stem, maar daar is dan ook alles wel mee gezegd. Als je slechthorend bent heb je gewoon moeite met accenten en heb je gewoon meer aan een DUIDELIJKE stem. Maar ik moet altijd wel lachen om Ellen, die heeft zo'n leuke Belgische uitspraak.

De vorige keren duurde het een aantal dagen voordat alle stemmen weer beschikbaar en te downloaden waren. Ik denk dat dat deze keer ook het geval zal zijn. Daarom raad ik je ook aan om met het installeren van deze update te wachten en automatische updates UIT te zetten. Dat laatste is zowieso aan te raden, zodat je niet ineens wordt verrast door een totaal anders werkende iOS, of dat je met je nagels in het platfond hangt vanwege de "vreemde" stem.

Verder vind ik het iOS systeem soms totaal niet soepel lopen in combinatie met de gehoorapparaten, de iPhone schakelt steeds te snel weer om zodra voiceover even stil is. Dit is vooral zeer irritant bij het typen van een tekst of berichtje. Je moet nogal stevig doortypen als een tiepmiep om dat schakelen voor te blijven en contact te houden met je gehoorapparaten.

Nu heb ik voor dat laatste probleem wel een oplossing gevonden, maar die vereist wel wat handelingen en een lightning naar hoofdtelefoon aansluiting en een Multi-mic of ander apparaat om het geluid mee naar je gehoorapparaten te sturen.

Op die manier houdt ie zijn verbinding wel vast en heb je geen drama met het omschakelen steeds en dat ie hapert of niet meer terugkomt. 

Zoals gezegd dit is een bewerkelijke oplossing en vereist wat hardware en dat ga je niet zo snel doen als je maar een kort berichtje hoft te typen, voor langere teksten is het natuurlijk ideaal.

Een Lightning naar hoofdtelefoon aansluiting kost ongeveer tussen de 10 en 15 euro, een Multi-mic kost in de losse verkoop zo'n 250 euro en wordt in sommige gevallen volledig vergoed door de zorgverzekeraar. Het kabeltje is voor eigen rekening.

De komende dagen ga ik natuurlijk nog wel even verder met testen en uitproberen en wie weet volgt er over niet al te lange tijd weer een update die hopelijk dit soort dingen verhelpt en helaas ook weer nieuwe ellende veroorzaakt. En hopelijk houden ze nu bij Apple meer rekening met ons.

Toevoeging:

Intussen draaien mijn iPad en iPhone nu ruim een week op deze update en er zijn toch wat positieve zaken t emelden. Het gedoe met de stem was ongeveer een uurtje later al opgelost, blijkbaar had ik toch even weinig geduld. Met de gehoorapparaten lijkt het tot nu toe wat beter te werken dan voorheen, dat is voor mij al wel positief. De telefoon maakt nu geen irritante tik en klikgeluiden meer op de speaker, dat is voor de omstanders ook wel zo prettig.

Het enigste minpuntje wat ik zo heb ontdekt, maar ik weet niet of dat nou aan iOS of iPad OS ligt, of aan de belasting op het internet door de Coronacrisis. VoiceOver hapert soms weleens als er iets voorgelezen wordt en dat gebeurt soms ook met het afspelen van een livestream op het internet.

Helaas werkt Slim Omgekeerd nog niet helemaal lekker in combinatie met de donkere modus en Safari, dat is dan wel weer iets waar ze bij Apple toch eens beter naar moeten kijken.

Ik draai nu ruim een week met deze update en heb weinig of geen rare verontrustende dingen gezien en gemerkt, dus wat mij betreft zou je de sprong wel kunnen wagen om hem zelf ook te installeren, uiteraard op eigen risico, maar dat geldt voor elke update. Veel succes!


Dit artikel delen via:
Facebook Twitter LinkedIn Email

Dit artikel heeft (nog) geen reacties.
U bent momenteel niet ingelogd.
Log in om een reactie te plaatsen.
Meer weten?
Bekijk de collectie Media bestanden, de FAQ (Veel gestelde vragen) en u kunt altijd vrijblijvend contact met mij opnemen om al uw vragen te beantwoorden, of direct een afspraak met mij te maken voor een van mijn services. Daarnaast bevat de Blog een schat aan allerlei nuttige en handige informatie en zijn er prachtige en unieke producten te koop in de Webshop. En bekijk ook eens het Fotoalbum voor mijn speksteen creaties en andere leuke foto's en plaatjes.

Meer informatie over de persoon achter deze website kunt u op deze pagina vinden, of meer informatie over deze website.

Heeft u een tip, suggestie of een interessant verhaal, wat eigenlijk wel een mooi plaatsje op deze website verdient, laat het me weten via het Contactformulier. Alleen samen kunnen we er een mooie, toegankelijke en goede website van maken.


Ook interessant:

Nu in de webshop:

Speksteen Pinguin (15cm)
Speksteen Pinguin (15cm)
39.95
Bekijk Product
Bezoek de Webshop voor meer unieke producten.

Volg me op:

Facebook

RSS Feeds:

RSS

 

Nog even dit:

Poll:

De Witte Stok zou veel meer aandacht in de media moeten krijgen.

Eens
Oneens
Geen mening
Maak uw keuze om het resultaat te tonen.

Steun deze website met een donatie.

Scan de QR code.

QR code om een donatie te doen

of klik op de link:

https://betaalverzoek.rabobank.nl/
betaalverzoek/?id=MXA6uW1SR8CFmR5AA8zPSw

Alvast hartelijk dank!