Home Services Media Shop Blog Fotoalbum FAQ Over.. Contact Inloggen Registreren Winkelmandje: 0 Item(s) (€ 0,00)

Richard's Blog: Server vervangen

Server vervangen Server vervangen
Geschreven door Richard Sikkes op za 03 okt 2020 om 21:11:11 uur.
Dit artikel is 197 keer bekeken en er zijn 1 reactie(s) geplaatst.

Al enige tijd had ik wat problemen met de server waar deze website op draait. Alles draaide verder normaal alleen had ie de gewoonte om tot 2 keer toe de interne SSD, (dat is een electronische harde schijf, zonder mechanische onderdelen en een stuk sneller dan een harde schijf.), op "Alleen Lezen" zette. Dat doet linux uit veiligheid en dat betekent vaak dat er iets goed mis is met de schijf.

Nadat ik de boel op fouten had gecontroleerd en de nodige fouten had gerepareerd, deed alles het gewoon weer na een herstart van de server. Maar een week later was het weer raak. Hmmm, toch een serieus probleem?

Nadat ik hierover wat berichten op Facebook had gezet, kwam Peter bij me op bezoek. Peter is vrijwilliger bij Humanitas en is dus mijn maatje. Hij bezoekt me elke week en zo ook van de week. Hij had thuis nog een oude computer staan, waar wat mee aan de hand was en hij m toch niet meer gebruikte. Die mocht ik dan wel hebben om daar de nieuwe server van te maken.

En vandaag kwam ie m even brengen, dus ik ben vanmiddag meteen aan de slag gegaan. Ik dacht nog, dit wordt een eitje, maar zoals gewoonlijk met computers en ICT, het loopt nooit zoals je het plant en het duurt altijd langer dan gepland. De computer wilde niet opstarten vanaf de SSD, wel vanaf de harde schijf. Na het nodige zoekwerk op internet kwam ik erachter dat je die PC ook op kon starten met de F12 toets. Dat gaat ie proberen om van het netwerk te starten, wat dus niet gaat lukken en dan vervolgens alsnog van de SSD. Oke, beetje tricky, maar het werkt wel.

Ik was allang blij en dacht dat ik al klaar was. Nee dus, het is niet voor niets een ICT project, er komt altijd meer ellende. Ik had geen Internet. Na weer wat zoeken en puzzelen, bleek dat Ubuntu Server zelf de naam van de netwerk interface had veranderd en dat werd niet overal keurig netjes doorgevoerd. Na dat aangepast te hebben en een herstart had de server wel weer gewoon een werkende internetverbinding.

Oke en nu zien of alles weer werkt, ja! alles werkt als vanouds! Pfffffhew, dat was me wel even een middagje zeg! Maar goed, ik heb me niet hoeven te vervelen.

De oude server was een Dell Optiplex, met heel weinig ruimte in de kast, 4 Gb RAM, 3 Ghz duo core CPU.

De nieuwe server is een Medion Akoya MD nogwat, 8 Gb RAM en een Intel Core i7 CPU en volgens linux is dit een 8 core op 3.4Ghz. Dus een flinke verbetering. In het beheerderspanel van de server kan ik het verschil wel merken, de boel is nu een stuk rustiger, CPU belasting is zo'n 5%, terwijl de oude op 25% belasting draaide. Ook is er veel meer geheugen vrij, iets wat ook wel lekker is op een server. Hierdoor vind ik de website wel wat soepeler aanvoelen, het reageert allemaal net even wat sneller. Maar ik zit dan ook op een gigabit LAN verbinding over het lokale netwerk. De lijn naar buiten is "maar" 25 MBit.

Nu is het alleen nog even afwachten of het echt aan de SSD ligt, of aan de SATA controller van de Dell PC, maar daar komen we vast snel genoeg achter. Voorlopig ben ik hier al ontzettend blij mee.


Dit artikel delen via:
Facebook Twitter LinkedIn Email

Reactie #1 van 1 door Richard Sikkes op ma 05 okt 2020 om 20:42:39 uur.


UPDATE: De nieuwe server draait nu al 2 dagen zonder problemen en nog steeds met dezelfde SSD schijf. Ik ga nog niet te vroeg juichen, maar dit lijkt wel een stap in de goede richting. Mogelijk lag het aan de SATA controller op het moederbord van de oude computer?

Wel zie ik aan mijn slimme meter, dat het stroomverbruik iets minder is dan met de oude, dus dat is dan weer een extra voordeel, alle beetjes helpen, al hoe klein ook. Op jaarbasis kan dat toch aardig in de papieren lopen.

Voorlopig blijf ik de boel hier scherp in de gaten houden, zodat ik eventueel snel in kan grijpen.

U bent momenteel niet ingelogd.
Log in om een reactie te plaatsen.
Meer weten?
Bekijk de collectie Media bestanden, de FAQ (Veel gestelde vragen) en u kunt altijd vrijblijvend contact met mij opnemen om al uw vragen te beantwoorden, of direct een afspraak met mij te maken voor een van mijn services. Daarnaast bevat de Blog een schat aan allerlei nuttige en handige informatie en zijn er prachtige en unieke producten te koop in de Webshop. En bekijk ook eens het Fotoalbum voor mijn speksteen creaties en andere leuke foto's en plaatjes.

Meer informatie over de persoon achter deze website kunt u op deze pagina vinden, of meer informatie over deze website.

Heeft u een tip, suggestie of een interessant verhaal, wat eigenlijk wel een mooi plaatsje op deze website verdient, laat het me weten via het Contactformulier. Alleen samen kunnen we er een mooie, toegankelijke en goede website van maken.


Ook interessant:

Nu in de webshop:

Speksteen gezicht met mondkapje
Speksteen gezicht met mondkapje
49.95
Bekijk Product
Bezoek de Webshop voor meer unieke producten.

Volg me op:

Facebook

RSS Feeds:

RSS

 

Nog even dit:

Poll:

Ontheffing voor het dragen van een mondkapje voor mensen met een beperking, vind je dat een goed idee?

Ja
Nee
Weet niet
Maak uw keuze om het resultaat te tonen.

Steun deze website met een donatie.

Scan de QR code.

QR code om een donatie te doen

of klik op de link:

https://betaalverzoek.rabobank.nl/
betaalverzoek/?id=MXA6uW1SR8CFmR5AA8zPSw

Alvast hartelijk dank!