Home Services Media Shop Blog Fotoalbum FAQ Over.. Contact Inloggen Registreren Winkelmandje: 0 Item(s) (€ 0,00)

Richard's Blog: Waarom zijn hulpmiddelen in Nederland zo duur?

Waarom zijn hulpmiddelen in Nederland zo duur? Waarom zijn hulpmiddelen in Nederland zo duur?
Geschreven door Richard Sikkes op vr 18 sep 2020 om 18:25:33 uur.
Bijgewerkt op vr 25 dec 2020 om 23:34:23 uur.
Dit artikel is 204 keer bekeken en er zijn 0 reactie(s) geplaatst.

Het valt me op dat hulpmiddelen erg duur zijn en hier in Nederland helemaal, want ja de zorgverzekeraar betaalt wel, dus kunnen we er nog wel wat bij de kostprijs op gooien. Ik snap dan ook niet dat de zorgverzekeraars hier niet eens kritisch naar kijken en eventueel maatregelen gaan nemen, men laat het allemaal maar gebeuren.

Zo kreeg ik gister weer eens een mailing van WorldWide Vision, een dure hulpmiddelenwinkel voor mensen met een visuele beperking. Er waren weer een aantal nieuwe producten aan hun assortiment toegevoegd en dat moeten alle klanten even weten via zo'n nieuwsbrief.

In die nieuwsbrief worden er een aantal bureaulampen gepresenteerd, die duidelijk voelbare knoppen hebben en die je in elke stand kunt buigen om zo optimaal mogelijk licht te hebben, de kleur en de felheid van het licht kun je ook aanpassen. Allemaal leuk en aardig, tot je de prijzen ziet, bedragen van 3 cijfers is maar niks. In een gewone winkel waar ze dergelijke lampen verkopen ben je een stuk goedkoper uit, misschien dan wel niet zo luxe uitgevoerd, maar het gaat om het resultaat, niet om het design. Ik denk dat je voor zo'n 150 euro een heel aardig eind in de buurt komt, voor die andere 150 euro kun je dan weer andere leuke dingen gaan doen, of nog zo'n lamp kopen.

Maar de nieuwsbrief gaat verder met nog meer producten. Zo wordt de VO-Box aangeprezen, een kastje voor tussen de TV en decoder om de ondertiteling groter te maken en evt. van kleur te veranderen, zodat je het wel kunt lezen. Eenmalig aansluiten en je hebt er geen omkijken meer naar, lekker makkelijk dus. De prijs, bijna 400 euro vind ik nogal aan de hoge kant. Dit zal ongetwijfeld door de zorgverzekeraar worden vergoed, maar daarom moeten wij iedere maand zoveel premie ophoesten en dat wordt volgend jaar nog meer, ook vanwege de Corona.

Maar wat als je al een FoxLinq hebt gekregen van je zorgverzekeraar om de ondertiteling uit te laten spreken en dat kastje voldoet voor geen meter? Dan zul je zo'n VO-Box zelf moeten betalen. Mensen met een visuele beperking hebben doorgaans wel een laag inkomen en dus weinig te besteden, maar ze moeten wel de hoofdprijs betalen voor de hulpmiddelen die ze nodig hebben om goed te kunnen functioneren.

Maar de nieuwsbrief gaat nog verder, er wordt ook nog een aantal corona artikelen gepromoot, waaronder een kapparaatje wat gaat trillen als iemand of iets binnen 1 , 2 of 3 meter van je komt. Lijkt mij niet echt handig in een winkel of drukke straat. De prijs, bijna 300 euro!!! Dat geld kun je beter in je zak houden, een vibrator is goedkoper en biedt veel meer plezier.

Dan nog een gezichtsmasker, hier heb ik het al eens eerder over gehad in de blog, dus daar ga ik nu niet verder op in, maar wel dat ie nu weer gewoon zo'n 60 euro moet gaan kosten.

En als laatste een setje van 5 verstelbare bandjes in verschillende kleuren om je mondkapje op z'n plek te houden en je je oren vrij kunt houden. De elastiekjes van het mondkapje schijnen wat irritaties te kunnen geven aan de oren. De prijs 9,95. Of het zinvol is, kan ik niet over oordelen, ik heb standaard al 2 dingen achter m'n oren hangen, mijn bril en de hoortoestellen. Als ik buiten kom, komt daar nog eens de zonnebril bij (opzetbril) en als het mondkapje op moet, komt die er ook nog eens bij, dan heb ik 4 dingen achter m'n oor hangen. Een wonder dat ze nog niet naar buiten gaan staan.

Nu zijn dit slechts enkele voorbeelden van hulpmiddelen die naar mijn mening te duur zijn, maar er zijn er natuurlijk nog veel meer. 60 euro voor een holle aluminium buis met elastiek, handvat, witte verf, rode stickers en een tikpunt of bal, 60 a 70 euro. Een losse stokbal, de holle variant is zo'n 16 euro, de betere variant die massief is en dus veel langer meegaat kost 32 euro. De bal, als die vervangen moet worden, moet je zelf betalen, deze wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar. Net alsof je een auto koopt en je moet de banden zelf betalen.

Maar 5000 (vijfduizend) euro voor een braille leesregel vind ik dan wel weer gerechtvaardigd, dit zijn zulke specialistische apparaatjes met hele fijne mechaniek voor al die pennetjes en de aansturing daarvan. Het is een hoop geld, maar je hebt niet ieder jaar een nieuwe nodig.

Maar waarom zijn die hulpmiddelen nou zo duur? Men beroept zich op een kleine markt / doelgroep en dat het specialistische apparatuur is en dat daarom de prijs zo hoog is. Ik denk zelf dat er meer achter zit, dat de zorgverzekeraar toch wel betaald, dus kunnen we er nog wel wat bovenop doen, we krijgen het geld toch wel. Dat de doelgroep dergelijke bedragen zelf niet kan betalen, zal ze een worst zijn.

Van diverse mensen heb ik gehoord dat hulpmiddelen in Belgie goedkoper zijn dan hier in Nederland. Rara, hoe kan dat? Zelfde fabrikant of leverancier, alleen ander land. Blijkbaar vraagt de overheid behoorlijk wat invoerrechten en BTW, dus wij spekken de schatkist ook nog eens extra. We zijn al in van alles en nog wat beperkt, zelfs financieel en worden 3 dubbel genaaid.

Maar hier kunnen wij als doelgroep zelf ook het een en ander doen, door eerst eens heel kritisch te gaan kijken van heb ik dit hulpmiddel werkelijk nodig, zo ja, wat zijn de alternatieven? Soms moet je ook wel creatief zijn om hetzelfde resultaat te bereiken, maar er wordt dan wel minder geld verspild.


Dit artikel delen via:
Facebook Twitter LinkedIn Email

Dit artikel heeft (nog) geen reacties.
U bent momenteel niet ingelogd.
Log in om een reactie te plaatsen.
Meer weten?
Bekijk de collectie Media bestanden, de FAQ (Veel gestelde vragen) en u kunt altijd vrijblijvend contact met mij opnemen om al uw vragen te beantwoorden, of direct een afspraak met mij te maken voor een van mijn services. Daarnaast bevat de Blog een schat aan allerlei nuttige en handige informatie en zijn er prachtige en unieke producten te koop in de Webshop. En bekijk ook eens het Fotoalbum voor mijn speksteen creaties en andere leuke foto's en plaatjes.

Meer informatie over de persoon achter deze website kunt u op deze pagina vinden, of meer informatie over deze website.

Heeft u een tip, suggestie of een interessant verhaal, wat eigenlijk wel een mooi plaatsje op deze website verdient, laat het me weten via het Contactformulier. Alleen samen kunnen we er een mooie, toegankelijke en goede website van maken.


Ook interessant:

Nu in de webshop:

Speksteen Pinguin (15cm)
Speksteen Pinguin (15cm)
39.95
Bekijk Product
Bezoek de Webshop voor meer unieke producten.

Volg me op:

Facebook

RSS Feeds:

RSS

 

Nog even dit:

Poll:

Ontheffing voor het dragen van een mondkapje voor mensen met een beperking, vind je dat een goed idee?

Ja
Nee
Weet niet
Maak uw keuze om het resultaat te tonen.

Steun deze website met een donatie.

Scan de QR code.

QR code om een donatie te doen

of klik op de link:

https://betaalverzoek.rabobank.nl/
betaalverzoek/?id=MXA6uW1SR8CFmR5AA8zPSw

Alvast hartelijk dank!