Je bent best wel kwetsbaar met je stok


 

In een eerder artikel heb ik het al eens gehad over schaamte, https://www.richardsikkes.nl/index.php/2020/09/06/schaamte-nergens-voor-nodig/ en dat je je echt niet hoeft te schamen voor je beperkingen en dat ze best wel zichtbaar mogen zijn. Ze moeten juist zichtbaar zijn, want dan kunnen mensen in de directe omgeving er rekening mee houden en zich daarop aanpassen.

Helaas werkt het in de echte boze buitenwereld niet altijd zo en daar ben ik me ook wel degelijk van bewust en daarom zet ik ook vol in op het inzichtelijk maken van het hebben van een beperking. Hoe beleef je de omgeving en hoe ga je ermee om. Een van de stappen is het bekend maken in de Media, door middel van spotjes om aandacht, begrip en bewustwording in de samenleving te krijgen. Intussen dit idee al tig keer voorgesteld aan de Oogvereniging, maar die doen er werkelijk helemaal niks mee, maar dan ook helemaal niks.

Neem alleen al de Coronatijd: wij blinden en slechtzienden en mensen met een gehoorprobleem, hebben een ongelofelijke rottijd achter de rug, we werden letterlijk en figuurlijk compleet van de buitenwereld afgesloten en er werd totaal geen rekening gehouden met ons. Aanwijzingen in de supermarkt waren meestal visueel aangegeven, maar hoe moet een blinde lijnen en pijlen volgen? Waar staan de handgel pompjes om je handen te ontsmetten? Om nog maar te zwijgen over de spatschermen en de verplichte mondkapjes. In de Media is hier totaal geen aandacht aan besteed, omdat de Oogvereniging niet aanschoof in allerlei talkshows om dingen uit te leggen, totaal niet! Allerlei andere verenigingen schoven wel vrolijk aan, maar de Oogvereniging niet. Jammer, gemiste kans!

Goed, om weer even terug te komen op het verhaal, doordat de Oogvereniging hier zo laks in is, is amper bekend waar die mooie witte stok nu precies voor dient en weet men er ook niet goed op te reageren, met allerlei ongelukken en bijna ongelukken tot gevolg. Mensen zijn hardleers en met hele andere dingen bezig dan met het verkeer, want o die telefoon is ook zoo belangrijk en interessant.

Ik vraag me echt weleens af, “wie is er nu blind?”, zij die op kunnen letten en uit kunnen kijken, doen het niet en het is net alsof wij uit moeten kijken en op moeten letten. Een beetje de omgekeerde wereld. Wij zien het niet (goed), hoe kunnen wij dan uitkijken en opletten? Op deze manier kost het ons nog veel meer energie en concentratievermogen om toch veilig door het verkeer te komen, energie die we vaak heel beperkt hebben, want alles wat we doen kost veel meer energoe.

Het is echt geen pretje om met een taststok of herkenningsstok te moeten lopen, maar het is wel een hulpmiddel wat het verschil kan maken tussen leven en dood, dus van levensbelang. We willen ons altijd zo lang mogelijk zelfstandig kunnen redden en niet altijd maar afhankelijk moeten zijn van anderen. Wij willen er ook gewoon op uit kunnen wanneer wij willen en ons niet laten opsluiten.

Maar er kleeft ook nog een ander nadeel aan de stok, en het is echt triest dat het zo is, je bent een stuk kwetsbaarder. Je geeft immers aan dat jij het niet goed ziet of zelfs helemaal niks ziet en helaas is dat voor sommigen een aanleiding om diegene met stok te gaan pesten, beledigen, kwetsen of te beroven, want ja makkelijk slachtoffer, ziet me niet aankomen en zal me ook nooit herkennen als dader. Hoe laf kun je zijn?

Nu heb ik het geluk dat ik mijn postuur mee heb, maar dat heeft niet iedereen. Mij hebben ze tot op heden redelijk met rust gelaten. En het is soms echt wel een voordeel dat je slechthorend bent, want dan krijg je veel (nare) opmerkingen niet mee. En ik ben dusdanig slechtziend dat ik ook niet zie dat mensen me nastaren en volgen. Wat ik niet hoor of zie, boeit me dus ook niet. Ze doen maar, zolang ik er geen last van heb is het prima. Maar ik loop ook weleens met iemand anders samen en diegene hoort en ziet het wel en dat is gewoon niet leuk. Misschien is dat wel een reden dat vriendinnen het niet lang bij me uithouden?

Ook heb ik het geluk gehad dat ik bij Visio Het Loo Erf in Apeldoorn heb mogen revalideren, ik kan het echt iedereen aanraden, want je leert er zo ontzettend veel waar je later weer gemak van kunt hebben. Zo heb ik daar ook een Weerbaarheidstraining gevolgd, om je te kunnen verweren in geval van nood. Ook hier kan de stok het verschil maken. Ik hoop alleen niet dat het ooit nodig is om m als slagwapen te gebruiken. Maar zoals ik al zei, niet iedereen heeft die mogelijkheid gehad om naar Apeldoorn te gaan.

Het zou mooi zijn als bijvoorbeeld Visio dit soort trainingen ook in de regio aanbiedt, of dat er anderen zijn die hierop in springen. En net als bij bijvoorbeeld brandoefeningen, dat dit dan ook eens in een bepaalde tijd opgefrist wordt. Dit kan namelijk zoveel ellende voorkomen. Ook dit is door meerdere personen bij de Oogvereniging neergelegd en ook hier is tot op heden nog helemaal niks mee gedaan.

Het enige wat de Oogvereniging doet momenteel is zich verschuilen achter Corona en zet vol in op online Zoom dingen, ook iets wat ik totaal niet snap, videobellen of zoomen is toch hartstikke visueel, de doelgroep is toch slechtziend en blind? Hier sla je naar mijn mening de plank behoorlijk mis. Verder spammen ze je dood met de nieuwsbrieven, full-color boekjes. Ook allemaal visueel….. Nemen jullie de doelgroep wel serieus?

Maargoed, genoeg nu even over de Oogvereniging, dat is momenteel trekken aan een dood paard, dus zinloos, laat dat beest maar mooi even liggen. Ohnee, het is een dier, geen beest…. zucht…

Maar zelf kunnen wij blinden en slechtzienden ook het verschil maken, door er meer op uit te gaan, dingen te ondernemen, uitdagingen aan te gaan en kijken waar het schip strandt. Niet allemaal achter de Geraniums blijven zitten, maar trek er op uit, zorg dat je zichtbaar bent met die stok, leg mensen vriendelijk uit waar die stok voor is en wat ze moeten doen. Blijf altijd vriendelijk en beleefd, reageer niet bot als men je eens verkeerd behandelt, maar probeer een gesprek aan te gaan. Je mag best wel boos zijn, maar blijf beleefd. Uiteindelijk zal dit z’n vruchten af gaan werpen en dan wordt het voor jou ook een stuk prettiger om er op uit te gaan.

Ik weet het, makkelijk gezegd, maar moeilijk gedaan, want alles is best wel eng, vooral het onbekende. Durf te vragen, je hebt een mond, gebruik die dan ook! En nee niet om te schelden, maar om te vragen. Schelden lucht alleen maar op, maar lost niks op.

Hits: 152

Delen met: