Schaamte? Nergens voor nodig!


 

Onderstaande tekst is het eerste artikel wat ik voor de website heb geschreven, dit was in eerste instantie bedoeld als documentatie. Ik vond dit erg onhandig en heb ook besloten om de documentatie te schrappen en onder te brengen in de blogs. Bovendien is de informatie een stuk toegankelijker dan de PDF bestanden.

Schaamte

We kennen het woord allemaal en iedereen heeft weleens het gevoel gehad. In sommige gevallen is het best wel een onaangenaam gevoel, je voelt je erg ongemakkelijk en weet jezelf even geen houding te geven en je hoopt dat deze ongemakkelijke situatie snel weer voorbij is.

Wat is schaamte?

Schaamte is een onaangename psychosociale emotie ten aanzien van het afwijken van de eigen normen (aantasting van eergevoel of trots), en/of de normen van anderen (in verband met de angst om misprezen of niet meer geaccepteerd te worden). Schaamte is daarmee een sterk cultureel bepaald fenomeen.

Schamen voor je beperking(en) of handicap(s)?

Mensen kunnen om allerlei redenen een gevoel van schaamte hebben, bijvoorbeeld schamen omdat je een beperking of handicap hebt en dat je bang bent, dat de omgeving je niet accepteert. Tegenwoordig worden veel hulpmiddelen, zoals hoortoestellen, steeds kleiner en vooral onzichtbaarder, want veel mensen schamen zich ervoor om ervoor uit te komen dat ze bijvoorbeeld slechthorend zijn. Je kunt zelfs hoortoestellen krijgen in je eigen huidskleur en je haar kan zo geknipt worden dat ze helemaal niet opvallen, hoe kleiner, hoe beter is het motto.

En dan vindt men het nogal raar dat er totaal geen rekening gehouden wordt met het feit dat jij slechthorend bent en de helft niet meekrijgt van een gesprek, al dan niet in een drukke ruimte. Als mensen niet weten dat je slechthorend bent, kunnen ze er ook geen rekening mee houden door duidelijker te spreken of te stoppen met herrie maken.

Wat mij betreft mogen hoortoestellen best wel een stuk groter en duidelijker zichtbaar zijn, al dan niet in een fel reflecterend kleurtje. Bovendien kunnen er dan ook grotere accu’s in, zodat we niet iedere dag van batterij hoeven te wisselen en onnodig het milieu te belasten met al die lege batterijen. Lekker weer oplaadbaar zoals vroeger het geval was.

Andere hulpmiddelen zijn een stuk zichtbaarder en moeilijk te verstoppen, dus gebruiken we die het liefst zo min mogelijk of helemaal niet en zijn we altijd afhankelijk van anderen. Neem nou de witte stok, taststok of herkenningsstok voor blinden en slechtzienden. Veel mensen hebben er een, maar durven er niet mee de straat op, want dan ziet men dat ze slechtziend of blind zijn. MAAR DAT IS NOU JUIST DE BEDOELING!!! Die stok is niet voor niets reflecterend wit met rode strepen. Het is juist de bedoeling dat je herkenbaar bent in het verkeer. Jij ziet het niet of niet goed en zo weten de overige verkeersdeelnemers dat jij hun mogelijk niet ziet en dankzij die stok zien zij jou wel en kunnen er rekening mee houden of je zelfs helpen je weg te vinden.

Als je je voor die stok schaamt, doe je jezelf heel erg tekort en loop je zelfs meer risico op ongelukken of je komt de deur helemaal niet meer uit.

Wees niet bang om met die stok rond te lopen, laat zien dat je er bent en dat je ook deelneemt aan het verkeer ondanks je beperking. Blijf niet thuis zitten wachten tot anderen dingen voor je gaan halen of doen, maar trek er zelf op uit. Buiten zijn is gezond en heeft een mens regelmatig nodig.

Achter de Geraniums? Dacht het niet!

Het valt me op dat veel blinden en slechtzienden er nauwelijks op uit trekken en dus gewoon binnen blijven zitten. Geraniums zijn mooie en makkelijke planten, maar op een gegeven moment wil je toch ook wel eens andere bloemen en planten ruiken en voelen, toch? Als we alsmaar binnen blijven zitten worden we nooit serieus genomen en/ of geaccepteerd door de samenleving. We moeten er met z’n allen op uit om het fenomeen “witte stok” bekend te maken en te houden in de samenleving.

Zelf heb ik een dubbele beperking, slechtziend en slechthorend, dit ben ik al mijn hele leven. Op latere leeftijd ben ik aan 1 oog blind geworden en heb ik dus die taststok gekregen en maak daar dan ook dankbaar gebruik van. In mijn jeugd kon ik nog met beide ogen zien. Mij is destijds wel geleerd om met een herkenningsstok te lopen, die gebruikte ik alleen bij het oversteken, daarna verdween ie heel snel weer in de binnenzak van mijn jas. Ja ook ik schaamde me ervoor om ermee te lopen. Na mijn schooltijd heb ik nooit meer met een stok gelopen, totdat ik die taststok kreeg. Dat ding bleek toch wel heel erg handig en begon hem zelfs als een soort toverstokje te zien. Bij mij ging er een wereld voor me open, mensen gingen voor me aan de kant, auto’s stopten netjes als ik wilde oversteken en je wordt aangesproken door mensen die of de je willen helpen met het vinden van de juiste weg, of er wordt een vraag gesteld over de stok, omdat men toch wel nieuwsgierig is waar die stok voor dient en waarom je m gebruikt. Het is blijkbaar nog niet bij iedereen duidelijk waar die stok voor is, maar dat maakt niet uit, dat kun je ze vriendelijk uitleggen en dan heb je meteen weer even een praatje met iemand en misschien hou je er ook nog wel leuke contacten op na? Die stok kan dus ook een sociale functie vervullen.

Bovendien is die stok ook handig als verdedigingswapen, je kunt er een flinke mep mee uitdelen die echt wel pijn gaat doen bij je belager, heb jij weer wat meer tijd om weg te komen of om hulp te roepen.

Natuurlijk heeft de stok ook nadelen, zoals bij het boodschappen doen dat je je handen vol hebt met het winkelmandje, kar en stok en dan moet je ook nog een deurtje openen om bijvoorbeeld de melk uit de koeling te pakken. Inklappen is geen optie, want hoe vind je dan je weg en hoe ben je dan herkenbaar? Het is even lastig, zeker in het begin, maar oefening baart kunst en je vindt vanzelf wel een manier om hiermee om te gaan.

Ten tijde van schijven heerst de Corona-crisis en zijn de winkelmandjes tijdelijk in de ban gedaan en moeten we met een kar de winkel in. Voor ons is dat erg onhandig, zeker als je alleen bent. Ben je met z’n 2en, dan kan de ene voor de kar gaan lopen met de taststok, de andere pakt de kar en legt de stok in de kar. Zo doen wij de boodschappen en dat gaat prima.

Nog een nadeel, maar dat kan ook een voordeel zijn, de stok maakt nogal wat geluid, het geratel over de bestrating kan nogal irritant zijn voor iemand met gehoorapparaten, maar je hoort ook wel wat voor ondergrond het is, klinkers, tegels of asfalt? Bovendien kan men je horen aankomen en op tijd opzijgaan of ruimte voor je maken.

Ook zijn lang alle soorten bestratingen niet even toegankelijk voor de stok en blijft de stok steken, achter polletjes onkruid of scheefliggende stoeptegels. Op los grind is het meer een soort ploeg en graaft de stok zichzelf in het grind. Maar ook hier geldt, je vindt vanzelf wel een manier om hier mee om te gaan. Onkruid en scheef of losliggende tegels kun je ook melden bij de gemeente, zodat het gerepareerd kan worden en het allemaal weer wat toegankelijker wordt voor ons. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor alle andere blinden en slechtzienden en mensen die gebruik moeten maken van een rollator of rolstoel. Samen maken we de wereld een stuk toegankelijker!

Op drukke plaatsen wil het nog wel eens gebeuren dat mensen in alle haast die ze hebben vlak voor je langs schieten en dus jouw stok tegenkomen en er mogelijk over struikelen. Dit voelt natuurlijk erg vervelend, vooral als die stok uit je handen wordt gerukt. Maar nogmaals, daar moet je je ook even overheen zetten, jij loopt niet voor niets met die stok, dan moeten zij maar even beter uitkijken en achter je langs gaan in plaats van voor langs. Het is hun eigen schuld en jij hoeft je niet schuldig te voelen en je er al helemaal niet voor te schamen. Laat ze het maar even voelen, dan denken ze de volgende keer wel even 2 keer na voordat ze weer zo’n actie doen.

Deze nadelen wegen niet op tegen alle voordelen die de stok je kan bieden. Dus ik zou zeggen, zet je schaamte aan de kant, doe je jas aan, pak die stok en ga er op uit!

Hits: 98

Delen met:

1 reactie op Schaamte? Nergens voor nodig!

Reacties zijn gesloten.