Wat is er nieuw in iOS 15 Toegankelijkheid voor blinde en doofblinde gebruikers


 

Een nieuwe herfst betekent een nieuwe release van iOS. Net als de releases van iOS die teruggaan tot 2009, brengt deze release veel nieuwe features en functies voor blinde en doofblinde gebruikers. Belangrijke veranderingen in iOS 15 zijn onder meer een nieuwe Focus-modus, verschillende verbeteringen met FaceTime, de mogelijkheid om Siri voor bepaalde taken offline te gebruiken en nog veel meer. Veel blogs zullen deze verbeteringen aan iOS belichten, dus ik zal ze hier niet in detail bespreken. Dit artikel behandelt toegankelijkheidsfuncties die van invloed zijn op personen die blind of doofblind zijn.

Een van de geneugten en vloeken van het krijgen van een nieuwe release van Apple is dat ze de veranderingen in de toegankelijkheid van hun producten niet actief documenteren. Dit is goed voor mij omdat het me de kans geeft om nieuwe functies met mijn lezers te delen, maar het is ook een uitdaging. Hoewel ik sinds de eerste bètaversie in juni uitgebreid met iOS 15 heb gewerkt, zullen er onvermijdelijk dingen zijn die ik heb gemist. Dit is ook een deel van het plezier; telkens als ik een nieuwe functie ontdek, is het bijna alsof je een puzzel oplost of een vroeg verjaardagscadeau krijgt. Voorafgaand aan het upgraden, raad ik mensen ten zeerste aan om de lijst met bugs van AppleVis te bekijken die aanwezig en opgelost zijn in iOS 15.Als je dit artikel leest nadat latere versies van iOS 15 zijn uitgebracht, is het mogelijk dat sommige van de bugs in de eerste release van iOS 15 zijn opgelost; je kunt altijd de AppleVis Bug Tracker raadplegen voor de meest actuele lijst met actieve iOS- en iPadOS-bugs. Dat gezegd hebbende, hier zijn de veranderingen die rechercheur Davert heeft gevonden tijdens het onderzoeken van toegankelijkheid met iOS 15:

Een belangrijke opmerking over oudere iPhone-modellen

Er is goed en slecht nieuws over oudere iPhone-modellen. Het goede nieuws is dat als je iOS 14 op je apparaat zou kunnen installeren, iOS 15 ook op je apparaat zal werken. Ik installeerde iOS 15 op een iPod touch 7 en ontdekte dat het vrij soepel werkte. Er was geen merkbaar verschil in de hoeveelheid tijd die apps nodig hadden om te laden, geen degradatie in de snelheid waarmee ik kon typen, en er waren inderdaad enkele nieuwe functies. Er zijn echter bepaalde functies die niet worden ondersteund op apparaten die ouder zijn dan de iPhone XS; dit is te wijten aan het feit dat de oudere apparaten langzamere processors gebruiken die sommige van de nieuwe verbeteringen niet kunnen gebruiken. Bekijk dit artikel van iPhone Hacks voor een lijst met functies die zijn aangekondigd op WWDC en die niet beschikbaar zullen zijn op oudere apparaten . Merk op dat de iPhone SE 2020 en iPhone XR beide alle geüpgradede functionaliteit in iOS 15 ondersteunen.

Enkele algemene wijzigingen in iOS 15

Dit gedeelte is bedoeld om de lezer een paar algemene verbeteringen te geven die naar mijn mening de belangrijkste waren in termen van toegankelijkheid zelf. Het is geen uitgebreide lijst; er zijn al veel van dergelijke lijsten online beschikbaar.

Siri

Zoals hierboven kort vermeld, is het nu mogelijk om Siri bepaalde taken te laten uitvoeren zonder internet te gebruiken. Hierdoor kan de gebruiker bijvoorbeeld Siri toegankelijkheidsfuncties laten inschakelen zonder een internetverbinding te hebben. Het betekent ook dat bepaalde taken veel sneller kunnen worden voltooid. Apps openen, timers instellen, functies omschakelen en verschillende andere opties zijn beschikbaar. Als u Siri offline gebruikt, hoeft u geen instelling te wijzigen; het maakt deel uit van de upgrade.

Follow-up is nu beter bruikbaar met Siri. Als u bijvoorbeeld door een contact bladert en zegt “Stuur ze een bericht”, wordt er een tekst geopend die u op het scherm aan de gebruiker kunt dicteren. Siri heeft ook nieuwe ondersteunde talen gekregen, waaronder Deens, Fins, Zweeds en Noors.

Beeld deze tekst in

Een van de nieuwe functies in iOS 15 heet Live Text. Live Text is beschikbaar op de iPhone XS en hoger en stelt u in staat om tekst van foto’s en met de Camera-app te lezen. Net als bij de optie Korte tekst in AI zien, gebruikt Live Text AI om tekst te identificeren. In tegenstelling tot AI zien, vereist Live Text in iOS 15 echter geen internetverbinding om te werken. Seeing AI zal echter draaien op apparaten die ouder zijn dan de XS en heeft natuurlijk andere mogelijkheden dan tekstherkenning. Beide diensten zijn gratis.

Als er na het starten van de Camera-app tekst wordt gedetecteerd in de zoeker, kondigt VoiceOver ‘tekst gedetecteerd’ aan. Als u de knop “Tekst detecteren” vindt en erop dubbelklikt, krijgt u de gevonden tekst te zien. Net als bij het maken van een foto met een draagbare camera, is het belangrijk om dit met een vaste hand te doen. Net als het zien van AI en elke andere app die OCR uitvoert, kan het een hele uitdaging zijn voor een gebruiker die alleen braille gebruikt en die zowel een vaste hand moet hebben als de mogelijkheid om braille met één hand te lezen. De informatie dat tekst is gedetecteerd, wordt overgebracht met de functie voor waarschuwingsberichten, dus dit kan ook een uitdaging vormen voor langzamere braillelezers. Als de tekst bijvoorbeeld onscherp wordt voordat de knop “Tekst detecteren” is geactiveerd,

Als er tekst is gedetecteerd, zal het activeren van de optie om de tekst te lezen deze weergeven op een manier die gemakkelijk leesbaar is voor VoiceOver en braille. Door de knop “Tekst detecteren” te selecteren, stopt de camera ook met het proberen andere dingen in uw omgeving te herkennen.

naast de gedetecteerde tekst is er een reeks knoppen waarmee de gebruiker actie kan ondernemen op de tekst. Alles selecteren, Kopiëren en Opzoeken zijn allemaal opties voor basistekst. Als de gedetecteerde tekst een telefoonnummer of e-mailadres bevat, wordt deze tekst een link en kan de gebruiker deze activeren om de standaard iOS-optie voor dat type inhoud uit te voeren. Ik heb onlangs een paar visitekaartjes gescand van een conventie waar ik in 2019 naar toe ging en kon de afgedrukte contactgegevens op elke kaart krijgen. Dezelfde set opties is beschikbaar in de Foto’s-app, dus als je een foto met tekst hebt, kun je ook profiteren van Live Text.

Verlaat Meeeeeeeee!!!

Binnen de Zoek mijn-app zijn er nu opties om u op de hoogte te stellen wanneer u bent gescheiden van uw AirTag. Als ik bijvoorbeeld een AirTag aan mijn portemonnee had bevestigd, en mijn portemonnee valt uit mijn zak, zou ik een melding krijgen dat ik hem had achtergelaten. Zodra ik op de hoogte ben, heb ik alle opties die zijn gekoppeld aan Zoek mijn, waardoor ik hopelijk het verloren item terug kan krijgen.

VoiceOver-wijzigingen in iOS 15

Snel toegang tot nog meer instellingen

In de loop der jaren heeft Apple nieuwe manieren bedacht om sneller toegang te krijgen tot de functies van VoiceOver. Met iOS 15 is er een nieuwe manier om toegang te krijgen tot nog meer instellingen. Of je nu last hebt van een rommelige VoiceOver-rotor of geen aangepaste gebaren meer hebt, je hebt nu een andere optie met VoiceOver Quick Settings. U kunt het menu Snelle instellingen openen door met twee vingers vier keer te tikken of door op VO+v op een hardwaretoetsenbord te drukken. Merk op dat er vanaf iOS 15.0 geen equivalent in brailleleesregel is voor de opdracht VoiceOver Quick Settings, en dat er geen optie is om dit toe te voegen aan een toetsenbordtoewijzing.

Het is niet alleen mogelijk om de instellingen in dit menu te gebruiken, maar men kan ook items toevoegen, verwijderen en opnieuw ordenen. Ga hiervoor naar Instellingen > Toegankelijkheid > VoiceOver > Snelle instellingen en bekijk alle mogelijkheden. U zult merken dat deze items instelbaar zijn zoals de Rotor en dat u dubbel kunt tikken om naar een submenu te gaan om de instelling op die manier te wijzigen. Veel van de opties in Snelle instellingen weerspiegelen de opties die beschikbaar zijn voor toegang vanaf de rotor, dus men kan de rotor opslaan voor zaken als navigatie als je dat wilt, en snelle instellingen gebruiken voor andere behoeften. Het opnieuw ordenen van de items in dit menu is ook gemakkelijk te gebruiken en werkt op dezelfde manier als u items in de Rotor opnieuw zou ordenen.

Gegroepeerde navigatie

Gegroepeerde navigatie is een andere nieuwe VoiceOver-functie in iOS 15; het doel van deze nieuwe navigatiestijl is om bepaalde typen vergelijkbare schermitems te groeperen, zodat uw interactie met die groep beter beheersbaar is. In de Mail-app is de berichtenlijst in een e-mailaccount bijvoorbeeld een eigen groep. Het is echter belangrijk op te merken dat gegroepeerde navigatie een work-in-progress is, zoals blijkt uit de problemen die ik heb gehad met deze functie. Met Mail, bijvoorbeeld, kunt u met gegroepeerde navigatie ingeschakeld voorbij de “Dictaat”-knop vegen, maar gaat u niet verder naar de groep berichten. In plaats daarvan moet u op het touchscreen drukken en wanneer u dat doet, begint het automatisch te communiceren. Je kunt je ook per container verplaatsen om in de groep te komen, maar dat lijkt meer moeite dan het waard is. De bedoeling is om deze functie te laten werken zoals op de Mac, zoals blijkt uit het met twee vingers naar rechts vegen om interactie te beginnen en het met twee vingers naar links vegen om de interactie met een groep te stoppen. Op een toetsenbord zal VO-modifier met Shift Down Arrow een groepering invoeren, terwijl VO-modifier met Shift Up Arrow de interactie stopt. Er lijkt geen equivalent brailleleesregeltoetsenbord te zijn voor deze acties. Op dit moment vind ik gegroepeerde navigatie geen functie die ik zal gebruiken. Als je het nuttig vindt, kun je het toevoegen aan de VoiceOver-rotor om het in en uit te schakelen, of het in Snelle instellingen of door naar Instellingen > Toegankelijkheid > VoiceOver > Navigatiestijl te gaan. VO-modifier met Shift Up Arrow zal een groepering ingaan, terwijl VO-modifier met Shift Up Arrow de interactie stopt. Er lijkt geen equivalent brailleleesregeltoetsenbord te zijn voor deze acties. Op dit moment vind ik gegroepeerde navigatie geen functie die ik zal gebruiken. Als je het nuttig vindt, kun je het toevoegen aan de VoiceOver-rotor om het in en uit te schakelen, of het in Snelle instellingen of door naar Instellingen > Toegankelijkheid > VoiceOver > Navigatiestijl te gaan. VO-modifier met Shift Up Arrow zal een groepering ingaan, terwijl VO-modifier met Shift Up Arrow de interactie stopt. Er lijkt geen equivalent brailleleesregeltoetsenbord te zijn voor deze acties. Op dit moment vind ik gegroepeerde navigatie geen functie die ik zal gebruiken. Als je het nuttig vindt, kun je het toevoegen aan de VoiceOver-rotor om het in en uit te schakelen, of het in Snelle instellingen of door naar Instellingen > Toegankelijkheid > VoiceOver > Navigatiestijl te gaan.

Meer breedsprakigheid

Breedsprakigheid is opnieuw uitgebreid met nieuwe mogelijkheden. Om te zien wat er nieuw is, kun je verder lezen en/of volgen door naar Instellingen > Toegankelijkheid > VoiceOver > Breedsprakigheid te navigeren.

Een van de nieuwe dingen die je kunt aanpassen is de manier waarop je op de hoogte wordt gehouden van de status van QuickNav. Wanneer het van de ene instelling naar de andere wordt veranderd, heb je nu de opties om deze informatie te laten overbrengen met spraak, een geluid, de toonhoogte van spraak te veranderen, via braille, of om het helemaal niets te laten doen.

Van tijd tot tijd kan mijn zaklamp per ongeluk worden ingeschakeld. Dit is frustrerend; tenzij iemand in de buurt is om me te laten weten dat het is geactiveerd, kan ik er meestal alleen achter komen of mijn telefoon echt warm is of dat mijn batterij een snelle duikvlucht neemt in de hoeveelheid sap die er nog is. Met iOS 15 is er nu onder het Verbosity-menu een optie om een ​​melding te ontvangen wanneer de zaklamp is ingeschakeld. Wanneer men het scherm vergrendelt, zal er een spraakaankondiging zijn die zegt: “Zaklamp aan”. Als er een braille-flitsbericht was dat samenkwam met het bericht “Scherm vergrendeld”, heb ik het niet opgemerkt bij het testen van deze functionaliteit. Als de zaklamp langer dan een minuut blijft branden nadat het scherm is vergrendeld, verschijnt er ook een melding op het vergrendelscherm van VoiceOver.

In iOS 14 konden gebruikers met Verbosity bepalen of ze worden geïnformeerd over wanneer de Actions-rotor beschikbaar is. Een leuke toevoeging aan dit menu is de mogelijkheid om het naar de brailleleesregel te laten sturen. Hoewel het een belemmering kan zijn in de Mail-app, omdat je bij elke nieuwe regel tekst “beschikbare acties” zou moeten lezen, is het iets dat in verschillende omstandigheden van waarde kan zijn. Dit geldt met name voor apps die profiteren van deze rotoroptie, waar het misschien niet duidelijk is totdat de gebruiker ernaar controleert. Een andere toegevoegde controle is de mogelijkheid om te specificeren of getallen als woorden of als cijfers worden uitgesproken.

Verken de uitgebreide beschrijvingen

Een van de dingen die soms ontbraken in afbeeldingen in iOS 14 en eerder met tekstherkenning, was de mogelijkheid om te onderzoeken wat zich waar in een afbeelding bevindt. Deze optie is nu beschikbaar op elke foto. Niet alleen kan men de beschrijving uitbreiden door de rotoroptie te kiezen die nu is inbegrepen, maar de gebruiker kan vervolgens naar links en rechts door de gedetecteerde inhoud bladeren, wat een goed overzicht kan geven van wat er op de foto staat. Als je een afbeelding tegenkomt in een andere app, is deze functie ook beschikbaar. Ik vind beeldbeschrijvingen nuttiger nu de technologie volwassen is geworden. De hoeveelheid details die beschikbaar zijn in deze afbeeldingen is verbazingwekkend, en ik hou ook van de nieuwe mogelijkheid om te verkennen door te vegen of het scherm aan te raken. Dit plaatst het in een indeling die niet afhankelijk is van de functie VoiceOver-waarschuwingsberichten, die moeilijker toegankelijk is,

Een andere verbetering die enigszins verwant is, is de mogelijkheid voor makers van inhoud om afbeeldingsbeschrijvingen toe te voegen die kunnen worden gelezen door VoiceOver in Markup. Hierdoor kunnen makers hun eigen beschrijvingen genereren die nauwkeuriger kunnen zijn dan wat je zou kunnen vinden met behulp van de AI-gestuurde opties.

Rotorinstellingen worden minder mysterieus

Vóór iOS 15 moest een VoiceOver-gebruiker die bepaalde instellingen probeert aan te passen deze wijzigen om de status van die rotoroptie te achterhalen, bijvoorbeeld of een bepaalde functie aan of uit staat. In iOS 15 geeft VoiceOver u de informatie telkens wanneer u naar specifieke rotoropties gaat, zoals de spreeksnelheid.

Rechts-naar-links ondersteuning

Voor degenen die lezen in talen waarin men van rechts naar links leest, kan VoiceOver nu worden ingesteld om de navigatie van links naar rechts om te keren. Deze instelling kan worden beheerd onder Snelle instellingen als de app-ontwikkelaar dit ondersteunt. Standaard is deze ingesteld op ‘Automatisch’.

Visuele Accommodaties

Geen één maat past iedereen

In iOS 13 maakten VoiceOver-gebruikers kennis met een functie genaamd Activiteiten, waarmee de gebruiker kon bepalen hoe specifieke apps zich gedroegen op basis van een activiteit. Beschouw een activiteit als een groep aangepaste instellingen; Als u er bijvoorbeeld de voorkeur aan geeft dat één stem uw e-mailberichten voorleest en een andere uw boeken om wat voor reden dan ook, kunt u deze opties dienovereenkomstig instellen. Dit was echter alleen een VoiceOver-functie. iOS 15 verandert dat op veel manieren.

Als je naar Instellingen> Toegankelijkheid> Instellingen per app gaat, heb je de mogelijkheid om veel van de visuele instellingen voor elke app op je apparaat aan te passen. Als u Kleuren omkeren bijvoorbeeld wilt inschakelen voor de ene app en niet voor een andere, kunt u in dit menu uw voorkeur opgeven. Het is ook mogelijk om iets toe te passen op alle apps, of op het Home-scherm. Enkele van de instellingen die u kunt wijzigen, zijn: contrastinstellingen, Smart Invert, Cross-Fade-overgangen en nog veel meer.

Het andere dat de Per-App-functionaliteit met zich meebrengt, is de mogelijkheid om de tekstgrootte per app in te stellen via het Control Center. Hiervoor moet men eerst de optie in het Control Center zetten, deze is te vinden onder Instellingen > Control Center. Open vervolgens in een app het Control Center en selecteer het besturingselement Tekstgrootte. U krijgt dan een scherm te zien met een schuifregelaar om de tekstgrootte te wijzigen en een schakelaar waarmee u kunt kiezen tussen Alle apps of alleen de app die u momenteel gebruikt.

Een onafhankelijk vergrootglas

Het vergrootglas bevindt zich onder het menu Toegankelijkheidsinstellingen voor veel releases van iOS, en het is de afgelopen jaren enorm uitgebreid, terwijl het nog steeds dingen kan doen zoals spot-reading. in iOS 15 is Magnifier zijn eigen zelfstandige app geworden.

horen

Geschikt voor deze hoofdtelefoon

Hoofdtelefoonaccommodaties voor ondersteunde Beatz en AirPods zijn geïntroduceerd in iOS 14. Wanneer ingeschakeld, als je een set ondersteunde koptelefoons hebt, wordt je door een vorm van gehoortest geleid die je vragen zal stellen over wat je hoort. Op basis van die informatie optimaliseert iOS het geluid voor uw gehoorverlies. iOS 15 maakt dit gemakkelijker door het importeren van een papieren of PDF-audiogram mogelijk te maken. U kunt de hierboven besproken test nog steeds gebruiken, maar dit lijkt veel sneller en het resulterende geluid is naar verluidt bijna net zo effectief als het gebruik van de handmatige methode. Om toegang te krijgen tot deze nieuwe accommodatie-opties, die zich in een ander menu dan iOS 14 bevinden, ga je naar Instellingen> Toegankelijkheid> Audio/visueel> Hoofdtelefoonaccommodaties.

Op de achtergrond rondhangen

Ook onder Instellingen > Toegankelijkheid > Audio/Visueel vindt u een optie met de naam Achtergrondgeluiden. Deze geluiden kunnen van pas komen om iemand te helpen focussen, maar kunnen ook mensen met tinnitus ondersteunen. U kunt niet alleen een achtergrondgeluid afspelen, maar u kunt ook aanpassen hoe het zich gedraagt. U kunt onafhankelijk het volume van het geluid regelen, of het geluid doorgaat wanneer media wordt afgespeeld, het volume voor media zelf en het geluid automatisch laten stoppen wanneer uw scherm is vergrendeld. Achtergrondgeluiden is een leuke functie, al zou het nog mooier zijn als er een manier zou zijn om het afspelen snel te starten en te stoppen via een bediening in het Control Center.

De geluiden waaruit u kunt kiezen, zijn onder meer: ​​gebalanceerde ruis, heldere ruis, donkere ruis, oceaan, regen en stroom. De opnames zijn in stereo en van behoorlijke kwaliteit.

Andere wijzigingen

Ik was nog niet klaar met het lezen van dat braillebericht, bedankt voor het vasthouden!

Zoals hierboven vermeld, waardeer ik een deel van de eliminatie van het gebruik van wat iOS VoiceOver-aankondigingen noemt. Niet dat de informatie die eerder via hen werd verstrekt niet nuttig was, want dat was het wel, maar dat specifieke formaat veroorzaakte problemen voor sommige braillegebruikers die probeerden een VoiceOver-aankondiging te lezen die te snel zou verdwijnen. Dit was een bijzondere uitdaging bij het verkrijgen van toegang tot Rotor-opties. iOS 15 heeft Rotor en enkele andere functies op deze manier niet meer geleverd, waardoor ze toegankelijker zijn voor langzamere braillelezers.

Schakelaarbediening wordt auditief

Met geluidsacties voor schakelaarbediening kun je de iPhone bedienen met eenvoudige mondgeluiden. Deze functie zorgt voor veel gemakkelijkere toegang voor sommige gebruikers die de andere opties, zoals schakelbediening, een muis of andere gadgets, niet kunnen of willen gebruiken. Je kunt deze functie echter combineren met andere vormen van Switch Control, dus ik kan me voorstellen dat dit voor velen nuttig zal zijn.

Nieuwe geluiden om te herkennen

iOS 15 voegt ook twee nieuwe geluiden toe aan de opties voor geluidsherkenning onder de categorie huishouden. Het breken van glas kan zeker handig zijn, niet alleen om je te waarschuwen dat er iets valt, maar het kan je ook helpen te bepalen of iemand inbreekt. Ik ontdekte dat het afspelen van geluidsfragmenten van brekend glas via YouTube meestal betrouwbaar was, maar net als bij de andere geluiden, het moet ver boven de drempel van geluiden om je heen zijn. Ik had geen valse positieven met dit geluid.

Het andere nieuwe geluid is waterkoker. Ik kreeg deze niet werkend, maar het zou handig zijn om te hebben, aangezien dit geluid buiten mijn gehoorbereik ligt.

Conclusie

Hoewel de veranderingen in iOS 15 niet helemaal het aantal verbeteringen zijn dat we in eerdere releases hebben gezien, blijft Apple bij elke release de toegankelijkheidsfuncties uitbreiden en verbeteren. Over het algemeen heb ik enkele algemene stabiliteitsverbeteringen opgemerkt in deze release. Of u moet upgraden naar iOS 15 is een individuele beslissing die niemand namens u mag nemen. Vergeet niet dat de mogelijkheid om terug te keren naar iOS 14 korte tijd na de release beschikbaar is, maar dit proces is niet voor bangeriken. Zodra Apple echter stopt met het ondertekenen van iOS 14, is er geen weg meer terug. Ik zou gebruikers nogmaals willen aanmoedigen om de bugs te bekijken die op de AppleVis-website staan ​​vermelden om iOS 15 op een ander apparaat uit te proberen, indien mogelijk voorafgaand aan installatie op uw primaire apparaat. iOS 15 is een gratis upgrade voor alle iOS-apparaten met iOS 14 en kan worden gedownload en geïnstalleerd via Instellingen> Algemeen> Software-update.

Hits: 171

Delen met: